Verslag Kees Bink

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Kees Bink
Kees Bink

Herinneringen van Kees Bink
Kees woonde bij zijn ouders op de boerderij Schansstraat 30 (woont nu Martijn Verschuren) Hij is met zijn gezin tijdens de ruilverkaveling en zijn bedrijf verhuisd naar het Overdiep.
Als kleine jongen speelde ik soldaatje. We hadden tijdens de bezetting 9 maanden 1940-1941 2 Duitse soldaten in huis en 2 paarden in de stal. Toen ze vertrokken werd de stal netjes opgeruimd. Het waren jonge boeren en konden niet begrijpen dat ons moeder niet mee op het veld ging werken. Terwijl de oorlog verder ging werd ik (7/8 jaar) een beetje mee op het bedrijf.
Ons vader met Andries de Bont en andere was een verzetsgroep. In de zomer van 1943-1944 werd bij ons in de wei graan gedorst, waar het bleef weet ik niet. Soms liep er ineens iemand rond in ons vaders kleren en was weer plots verdwenen. Dan moest ik (7 jaar) met de grote Bruine met de wagen een paar zakken graan naar Kees de Bruijn brengen (de molenaar) of met de ponykar een paar zakken aardappelen naar Nol Kops in Oosterhout. Of een boodschap naar Dirk Schellers (commies) ambtenaar belastingen, waar ik niks van snapte.
Terwijl de oorlog voortduurde werd het Overdiep (Polder) steeds meer een schuilplaats voor de werkpaarden. Na de bevrijding zijn er wel terug gekomen maar het is een duister zaak waar het merendeel gebleven is?

Gevechten in Raamsdonk

De dagen ervoor waren de Duitsers al onrustig en echt op terugtocht richting Keizersveer (brug). Voor ons werd het oorlogsgeweld vanuit Loon op Zand Tilburg steeds meer hoorbaar. De Geallieerden kwamen vanuit Tilburg via Loon op Zand, Kaatsheuvel, Sprang, Zandschel, Waspik-Boven naar Raamsdonk. De bevrijding vanuit Breda richting Oosterhout Keizersveer duurde te lang. Op 30 oktober bereikte de geallieerden Luiten Ambacht men werd verrast door een Duitse soldaat die op de zolder zat bij Drik Kemmeren met een panstervuist, deze trof de eerste tank, die reed nog door tot Willeke de Groot die woonde op de spie met de Kadestraat. De tweede tank reed voorbij Janus Velthoven in een sloot, de opmars werd gestaakt.
Daags daarna ging men weer tot de aanval over en troffen de geallieerden en de Duitsers elkaar tussen de Lambertuskerk en de molen. Na een hevig treffen was het resultaat: 10 uitgebrande tanks, de molen van de Bruijn in puin, het historisch Raadhuis in puin, vernield de boerderij van Martin de Roon, de schuur van Arjaan van Dongen afgebrand. De Lambertuskerk was min of meer gespaard, en van de boerderij van Joachiem Kuijjsters bleef alleen een geblakerde woning over. Het gezin Kuijsters had een droevige gebeurtenis te verwerken. Zoon Sjef kwam enkele weken later in aanraking met een fosforgranaat en overleed in het ziekenhuis.

Schuilkelder

Tijdens de gevechten kwamen de families Rieneske Pols en Quirinus de Veer bij ons in huis terwijl wij in de kelder zaten. De noodkreet van die mensen was hartverscheurend. Zij waren gevlucht uit de toenmalige Putstraat (nu Luiten Ambachtstraat) terwijl de boerderijen van Jan van Driek Boons en Janus van Velthoven in lichterlaaie stonden. Janus van Velthoven en zijn vrouw Drieka waren ieder met een klein kind, door de Oostpolder naar de Groenendijk gevlucht naar Janus Bink in Oosteind. De herinnering toen we uit de schuilkelder kwamen was onbeschrijflijk. Het was een kelder van zandzakken planken en balken waarmee we de schuilkelderuitgang was gebarricadeerd. In de schuur aangekomen loslopend vee, elektriciteit leidingen kapot. Militaire voertuigen redden de heggen kapot. In de verte geluid van oorlogsgeweld, het was echt een chaos. De winter (1944-1945) was spannend maar vooral gevaarlijk. De Duitsers over de Bergse Maas en de Geallieerden aan onze kant, leiden constant tot vuurgevechten, veel burgers en soldaten zijn in deze periode gesneuveld tot mei 1945. Hoogtepunt in deze bevrijde periode is Kerstmis 1944, bij het Capelse Veer, de Duitsers trachten toen terug te komen naar deze zijde van de Maas, er zijn toen veel soldaten gesneuveld.



Bron: Historisch dorp Raamsdonk 75 jaar bevrijd
Wiki opmaak: Terry van Erp