Raadhuis

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raadhuis Raamsdonk 1760 - 1945
Raadhuis Raamsdonk 1760 - 1945

Bouwplannen

In 1722 werden in Raamsdonk-dorp plannen gesmeed om een raadhuis te bouwen.


De bouw

Het raadhuis (± 1760-1780) stond op de kruising van, nu, de Molenstraat en de Raadhuisstraat. (Er zijn nog voorstellen geweest om deze t-splitsing het raadhuisplein te noemen, deze zijn echter verworpen)
De architect was Philip Schonck (1735-1807) en het was een rechthoekig bakstenen gebouw met een bordes en een open torentje op het midden van het wolfdak; de treden en balustrade der stoep, alsook de omlijstingen der vensters en der deur, deze bekroond door een gebogen fronton, waarop een door wapenschilden geflankeerd Justitia-beeld, zijn van hardsteen.
In het torentje een klok, gegoten door Petit en Fritsen, zonder jaartal.

In het raadhuis werden bewaard een eiken bolpoottafel en een ijzeren kist, beschilderd met bloemen en landschappen (beide Louis XVIII).

Guilliam Carrier maakte tussen 1765 en 1777 voor dit gebouw de beeldhouwwerken.

Het beeld van Vrouwe Justitia hangt sinds de renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw in 1992 tegen de gevel van het gemeentehuis in Raamsdonksveer en de wapens van de familie Van Son en van de gemeente Raamsdonk zijn tegenwoordig te zien in een muur op de kruising van de Schansstraat en de Stationstraat in Raamsdonk. (achter het paardje)

Het einde...

Het raadhuis heeft tot 1929 als raadhuis dienst gedaan, toen was het nieuwe gemeentehuis aan het Heereplein in Raamsdonksveer gereed.

Brand

Op 17 mei 1944 breekt er brand uit in het “raadhuis”, dit komt door het stoken van zogenaamde “dennen-mutserds” dit zijn takkenbossen van dennenhout. De op dat moment is het raadhuis wonende NSBer [1] (MEIJER, Hendrik Albertus Meijer, geboren 31 Januari 1902, Zwolle, (sollicitant) NSB en WA) gemeenteveldwachter / landwacht Hendrik Albertus Meijer In andere bronnen omschreven als Hendrik Meyer, (dit kopt echter niet) kan als de schuldige worden aangewezen voor het verlies van dit mooie historische pand.

In die periode was hier ook de landbouwschool gevestigd, waar deze na de brand is voortgezet is onduidelijk. [2]

Nadat er 2 jaar geen les was gegeven, zijn de lessen in 1945 voortgezet in het Leo-gebouw aan het Kerkplein 7 in Raamsdonk. (De latere landbouwschool is na WOII gebouwd in de Julianalaan, de huidige brandweerkazerne)

In 1822 zou Raamsdonk uiteindelijk als gemeente zijn definitieve grenzen krijgen, om echter in 1997 bij Geertruidenberg te worden gevoegd.


Zie ook: Sloop Raadhuis
Zie ook: Wapenschilden
Zie ook: Vrouwe JustitiaBron: Terry van Erp

  1. https://sites.google.com/site/ledenregisternsb/nsb-hulppolitie
  2. Uit onderzoek is gebleken dat dit in het Leo gebouw is voortgezet