Sint Bavokerk

Uit Wiki Raamsdonks Historie
(Doorverwezen vanaf St. Bavokerk)
Raamsdonk - St. Bavo (1888); jk 17-04-2013
Sint Bavokerk
Plaats Raamsdonk
Adres Kerkplein 2-6
Monumentale status Rijksmonument 32280
Architectuur
Architect(en) Carl E.M.H. Weber
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Sint Bavokerk

Zie ook: Rondleiding door de Sint Bavo-kerk te Raamsdonk

Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Monumentale neoromaanse kerk met koepeltoren op de kruising.

De katholieke geloofsgemeenschap kerkte aanvankelijk in de Lambertuskerk. Na sluiting van het twaalfjarig bestand in 1609 ging de parochiekerk over in hervormd bezit. De katholieken moesten uitwijken en konden na de inval van de Fransen in het Waspikse gehucht Benedenkerk een eenvoudig bedehuis oprichten. Later, op 3 april 1787, werd door de gecommitteerde Raden van Holland en West-Friesland het besluit genomen om aan de inwoners van Raamsdonk toe te staan een katholieke kerk te bouwen. In de Bergenstraat werd een schuilkerk gebouwd die aan St. Bavo werd toegewijd.

Door de grotere vrijheid van godsdienst eisten op 18 september 1798 de Raamsdonkse katholieken de oude St. Lambertuskerk van de protestanten terug. Daarover werd geprocedeerd met als uitslag dat de protestanten de kerk mochten behouden en aan de katholieken daarvoor fl. 7.000,- dienden te betalen. De eerste pastoor van Raamsdonk na de Hervorming was Johannes Baptista Bruijnen. De zevende pastoor van Raamsdonk, Marthinus Adrianus van Aart, die hier in 1886 kwam, zou de bouwpastoor worden van de huidige St. Bavo. Mgr. Godschalk, bisschop van Den Bosch, wijdde de kerk in op 16 september 1888. Zondag 3 oktober 2010 is het officiële startsein gegeven voor een omvangrijke restauratie.

Gebouwomschrijving

Architect Carl_Weber te Roermond bouwde de nieuwe kerk. Het werd een kruisbasiliek in romano-gotische trant met klaverbladvormige oostpartij. Het interieur is in verscheidene kleuren baksteen uitgevoerd en bezit pijlers en zuilen. Over het schip welven zich koepels. De kerk heeft ongeveer 370 zitplaatsen. Op 18 april 1888 werd met de bouw begonnen. Nog geen anderhalf jaar later, op 16 september 1889, wijdde Mgr. Godschalk, bisschop van Den Bosch, de kerk in. De prachtige gebrandschilderde ramen in de kerk werden geleverd door Nicolas te Roermond. In het plan van Weber waren twee westtorens voorzien. Helaas zijn deze torens door geldgebrek niet voltooid waardoor het gebouw een onevenwichtige indruk geeft. Het in de zuid-west toren bevindend uurwerk uit 1894 is buiten gebruik. De vier verlichte wijzerplaten op de koepel zijn in 1969 aangebracht.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

St. Bavo, geconsacreerd 1889, Ch. Weber. Kruisbasiliek in romano-gotische trant met klaverbladvormige oostpartij, waarbij zowel de eindgevels van het transept als het koor een apsis met omgang hebben. Koepeltoren op pendentiefs boven de achthoekige kruising, westtorens onvoltooid. Het in verscheidene kleuren baksteen uitgevoerde interieur heeft een alternerend stelsel van pijlers en zuilen. Koepelgewelven over het schip.

Orgels

Smitsorgel

In 1837 bouwde de firma F.C. Smits uit Reek een nieuw tweeklaviers orgel voor de voorgaande Sint Bavokerk. Het orgel was een geschenk van mej. Sprangers. In 1889 werd het nieuwe kerkgebouw in gebruik genomen. Het orgel is overgeplaatst naar deze kerk, maar werd in 1930 vervangen door een nieuw instrument van de firma Pels.

Pels-orgel

Nog geheel origineel pneumatisch instrument uit 1930. Het verving een ouder orgel, dat in 1837 door Smits in de kerk was geplaatst. Op 5 oktober 1930 is het Pels-orgel gewijd. Nadat in 1986 een nieuw orgel in de kerk in gebruik is genomen, werd het Pels-orgel niet meer gebruikt. In het jaar 2000 besloot een groep vrijwilligers onder leiding van Theo van Dijck de stichting 'Vrienden van de orgels van Sint Bavo' op te richten en het oude orgel volledig te restaureren. Dit werk kon op 31 oktober 2001 een aanvang nemen. Op 20 april 2002 is het instrument weer feestelijk in gebruik genomen.

Verschueren-orgel

Verschueren-orgel

In verband met de modernisering van de liturgie besloot men in 1983 om een nieuw orgel aan te schaffen dat in het koor opgesteld zou moeten worden. In 1984 is de opdracht verstrekt aan de firma Verschueren te Heythuysen. Op 1 mei 1986 werd het nieuwe orgel in gebruik genomen. De Trompet 8' is afkomstig van het orgel van de Noorderkerk te Rotterdam en de Subbas is uit het Pels-orgel uit 1930 gehaald, dat op de koorzolder staat.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Koororgel

Zie ook: Rondleiding door de Sint Bavo-kerk te Raamsdonk