Categorie:Bijnamen

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Icoontje broodkruimel

Een mooi dorp vol bijnamen

Bijnamen, iedereen weet vaak niet beter en weten zelfs vaak de familienaam van een persoon niet, Haaykaanters hebben ook bijnamen, niet dat ze zo aangesproken willen worden, maar stiekum zijn ze er toch vaak trots op. Een van de meest sprekende uit de tijd dat ik nog op Raamsdonk woonde was toch wel "Jan de Rat", pas veel later hoorde ik ook van zijn collega "De Eekhoorn", wij als kinderen mochten Jan dan ook Jan de Rat noemen. Wij wisten niet eens dat hij de Groot heette van zijn achternaam, daar kwam ik pas vele jaren later achter....

Zilveren-riks-Jan-de-Rat.jpg
Zilveren-riks-Jan-de-Rat.jpg

Toen ik een jaar of 2 was en nog bij oma en opa in het cafe woonde loofde Jan aan mij een zilveren rijksdaalder als ik "Rattepin" kon zeggen, mijn moeder Corry Bouwens en oma Jo Kanters zijn dus dagen aan het oefenen gegaan, en na een tijdje kwam het woord "Hattepin" tevoorschijn, dit keurde Jan goed en ik kreeg mijn beloning.

Deze rijksdaalder heb ik nog steeds......

Jan de Rat was een graag geziene gast door ons kinderen, altijd strooide hij met los geld en genoot er van als wij als eksters door het cafe krioelden om het bij elkaar te vergaren. Later kreeg ik een accordeon, en elke keer als ik een melodie van iets kon spelen trok Jan weer geld uit zijn zak, in mijn herinnering genoten we samen van dit spel.

Veel warme herinnering aan een mooi mens.

Terry van Erp, januari 2022 Zie ook: Wie kwamen we tegen (Een lijst met bij ons bekende bijnamen)

Pagina’s in categorie "Bijnamen"

Deze categorie bevat de volgende 2 pagina’s, van de 2 in totaal.