Historisch dorp Raamsdonk 75 jaar bevrijd
Op 31 oktober 2019 herdenken we de slachtoffers ten gevolge van de 2e Wereldoorlog 1940 -9945 en vieren we de bevrijding van het dorp Raamsdonk. Raamsdonks Historie vindt, dat we hierover een boekje moesten schrijven.
Als voorzitter heb ik die taak op me genomen met medewerking van enkele vrijwilligers.
Als we de krantenartikelen er in het begin van de 20e eeuw op naslaan, dan zien we een economische opleving. Daarna verslechteren de sociale en economische omstandigheden, men spreekt in de dertiger jaren niet voor niets van de crisisjaren.
Veel mensen waren werkloos en vooral in de grote steden is grote armoede. Op het platteland had men in het algemeen een groentetuin en had bijna elke arbeider een varken soms ook een geit.
Dat varken werd dan in het najaar geslacht en het vet van het varken werd dan omgesmolten tot reuzel. Het ontbijt bestond meestal uit enkele sneden brood waar een dikke laag vet (reuzel) soms vermengd met stroop, op gesmeerd werd. Vanuit de angst voor ondervoeding werd vooral stevige kost met aardappelen vlees en vet gegeten.
- Het 1e deel van dit boek bestaat uit de historie van ons dorp voor de 2e wereldoorlog. Pag. 3 - 33
- Het 2e deel gaat over de aanloop naar- en gedurende de 2e wereldoorlog. Pag.34 - 89
- Het 3e deel gaat over de bevrijding en de periode na de 2e wereldoorlog. Pag. 90 -113
De dagen in de periode 29, 30 en 31 oktober 1944 waren voor de meeste inwoners van ons dorp spannende dagen, met de zware tankslag bij de Lambertuskerk op 31 oktober 1944.
De Duitsers werden verdreven tot over de Maas, echter door beschietingen door de Duitsers naar bevrijd gebied met vooral granaten zijn de meeste slachtoffers in ons dorp gevallen.
Bestellen
De online versie als PDF volgt nog, gedrukte exemplaren nog beperkt in voorraad bij Cees Bouwens info@raamsdonks-historie.nl
Het boek ‘Historisch dorp Raamsdonk 75 jaar bevrijd’ is nog te koop, wilt u het bestellen, de prijs is € 14,95, mail dan naar info@raamsdonks-historie.nl
Bron: Historisch dorp Raamsdonk 75 jaar bevrijd
Digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp
Heeft u meer informatie, aanvullingen of vragen over de getoonde info en/of personen op deze pagina? wiki.raamsdonk@gmail.com of info@raamsdonks-historie.nl |