Herderskruistocht (1251)

Uit Wiki Raamsdonks Historie

Herderskruistocht van 1251

In 1248 ging Lodewijk IX van Frankrijk op de Zevende Kruistocht, maar nadat de kruisvaarders verslagen waren, werd hij gevangengenomen nabij Damietta in Egypte.

Een boerenbeweging ontstond in het noorden van Frankrijk om Lodewijk te ondersteunen. Deze beweging werd geleid door een persoon genaamd "de meester van Hongarije", waarschijnlijk een oude Hongaarse monnik, waarvan werd gezegd dat hij elke taal kon spreken, 'alsof het een mirakel was'. Deze persoon claimde dat hij orders had gekregen van de Heilige Maria om de herders van Frankrijk naar het Heilige land te leiden om Lodewijk te redden. Hij schijnt de gehele reis gepreekt te hebben in de diverse talen. Hij leidde circa 60.000 medestanders, voornamelijk jonge boeren, naar Parijs, waar hij door zijn succesvolle oppositie tegen de Kerk, de moeder van koning Lodewijk IX ontmoette, die op dat moment als regent regeerde.

De groep volgelingen splitste zich na Parijs in twee groepen en deed plaatsen als Rouen, Tours en Orléans aan. In Amiens en Bourges werden de plaatselijke Joden aangevallen. De autoriteiten besloten de beweging(en) te excommuniceren. Hoewel de groepen geleid door 'de meester' flinke weerstand boden tegen de autoriteiten buiten Bourges, leidde dit wel tot de dood van 'de meester' tijdens deze opstoot.