Categorie:Keizersveer

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
(Doorverwezen vanaf Brückenkopf Keizersveer)
Icoontje broodkruimel

De brug bij Keizersveer (A27) hebben we dankzij keizer Napoleon

Dag in dag uit raast het verkeer op de A27 over de brug bij Keizersveer. Een brug die we vaak voorbij horen komen in de verkeersinformatie. Dat de brug tussen Hank en Raamsdonksveer bij veel weggebruikers geen onbekende is, komt door een besluit uit 1812. Keizer Napoleon Bonaparte gaf toen opdracht voor de aanleg van een (snel)weg tussen Parijs en Amsterdam.

Bij Hank volgt de moderne A27 nog altijd het tracé van die historische weg, die onder meer werd aangelegd door Spaanse krijgsgevangen. Oorspronkelijk werd het verkeer tussen Raamsdonksveer en Hank overgezet met een veerboot. Dit was een veerdienst met de naam Keizersveer, omdat het veer de twee oevers verbond van de Napoleon-route tussen Parijs en Amsterdam. De veerdienst bleef nog tot en met 1931 in bedrijf. Na de bouw van de eerste brug en het staken van de veerdienst ging de naam [Keizersveer] automatisch over op de brug.

Spaanse krijgsgevangenen

Historicus Louis Bot uit Hank denkt dat maar weinig mensen weet hebben waar de naam Keizersveer vandaan komt en wat zich bij de aanleg van de weg heeft afgespeeld. “Hier bij Hank is de oorspronkelijke Keizer Napoleonweg voor een belangrijk deel aangelegd door Spaanse krijgsgevangenen. Die mensen leefden echt onder erbarmelijke omstandigheden”, vertelt Bot. “Het was armoede en ze werden uitgebuit. De mensen hier in Hank hadden daar zo’n medelijden mee dat ze de krijgsgevangenen eten en onderdak gaven.

Kasseien en nog meer kasseien

De vijftien kilometer Keizer Napoleonweg, tussen Hank en Sleeuwijk, was bestraat met kasseien, miljoenen kasseien. Anno 2019, is er op een piepklein stukje kasseien bestrating na, niets meer van over. Dat laatste stukje ligt op het erf van een oude boerderij in het dorp. “Bij de aanleg van de brug in 1930 vond men dat het autoverkeer niet over kasseien kon rijden. De originele bestrating werd vervangen door betonplaten. Een klein stukje hebben ze hier bij de boerderij kunnen wegleggen. Dit is een restant van de Keizer Napoleonweg.”

Het Veer Keizersveer

Het meest opvallende veer, was dat bij Keizersveer. Vanwege de grote afstand bij de vaart van dijk tot dijk en de blootgestelde ligging werd hier in 1890 een vrij varende stoomboot ingelegd die plaats bood aan zes met twee paarden bespannen geladen hooiwagens. Bovendien werd de boot niet door een schroef aangedreven maar door raderen. Daarvoor had model gestaan het raderstoombootveer over de Theems in Londen. De boot onderhield een geregelde verbinding tussen de Zuider Veerhaven in de monding van de Oude Maas en de Noorder Veerhaven, ten westen naast de Straatweg van Breda naar Gorinchem. Met het geheel was een bedrag van f. 163.360,66 (plus een halve cent) gemoeid.

Stoombootdienst

Beschikte men niet over een vervoermiddel om de reis over land met oversteek per pontveer te maken dan kon men zich ook comfortabel inschepen bij de stoombootdienst van rederij Arie Smit. Deze onderhield een geregelde dienst met s/s Thor tussen Waalwijk en Rotterdam en deed daarbij ook Raamsdonk aan.. In 1911 was het passagierstarief: 1ste Klasse 40 cent en 2de Klasse 25 cent. De vaartocht over de Bergsche Maas van Raamsdonk naar Waalwijk nam ruim een half uur in beslag.

Bron digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp