Categorie:Toponiemen

Uit Wiki Raamsdonks Historie

Een toponiem is een plaatsnaam (uit Oudgrieks, τόπος = plaats, ὄνομα = naam). De studie van de toponiemen heet de toponymie.

Oorsprong

Gehuchten, dorpen, steden en landstreken kregen vaak hun naam door de geografische verschijningsvorm, de persoon die er woonde, of een gebeurtenis die er plaatsvond.
Geografische verschijningsvormen in plaatsnamen zijn te onderscheiden in landschappen (bergen, Gat, bos, enz.), bodemgesteldheid (zand, veen, zout) en menselijke activiteit (dam, burg, kanaal).

Uit de betekenis kun je soms opmaken hoe Raamsdonk er toen uitzag, soms geven toponiemen aan welke planten er groeiden, waar oude wegen en waterlopen zijn geweest enz.

Wij proberen deze te achterhalen en op de kaart te zetten wat dit betekende in de historie, maar ook de toekomst van Raamsdonk.

Maar ook achternamen

Veel achternamen zijn ontstaan uit toponiemen en kenmerken zich door het voorzetsel 'Van'. De achternaam Van Erp ontstond uit de plaatsnaam Erp, Van Brussel en Brusselmans ontstonden uit het toponiem Brussel. De naam Van Simpel ontstond als verbastering uit de stadsnaam Saint Pol. Ook het omgekeerde komt voor: zo is de Luiten Ambachtstraat genoemd naar Hendrik Luyten Ambacht, de Schansstraat is genoemd naar een verdedigingsschans die in Raamsdonk achter de Molenstraat lag waar nu de Heemraadsingel loopt.Bron en contact: Terry van Erp

raamsdonkshistorie.nl
raamsdonkshistorie.nl
Heeft u meer informatie, aanvullingen of vragen over de panden en/of personen op deze pagina? info@genealogie-raamsdonk.nl

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende 13 subcategorieën, van de 13 in totaal.

'

D

E

H

K

L

M

V

Z

Pagina’s in categorie "Toponiemen"

Deze categorie bevat de volgende 12 pagina’s, van de 12 in totaal.