Sint Adrianusgesticht

Uit Wiki Raamsdonks Historie
(Doorverwezen vanaf Adrianus klooster)
Het klooster omstreeks 1949
Het klooster omstreeks 1949

Geschiedenis

  • Orde of congregatie: Zusters van Liefde (Schijndel) (Z152)
  • Naam van het klooster: St. Adrianusgesticht; St. Adrianusklooster
  • Patroonheilige: H. Adrianus
  • Straat: Kerkstraat 10
  • Plaatsnaam: Raamsdonk
  • Provincie: Noord-Brabant
  • Stichting/eerste vermelding: 1907
  • Opheffing/laatste vermelding: 1972
  • Activiteiten: Onderwijs; pension; bejaardenzorg
  • Geschiedenis: Pastoor Frenken van Raamsdonk vond het bezwaarlijk dat de roomse meisjes uit zijn parochie naar de roomse school in Waspik of Raamsdonksveer moesten. Het kerkbestuur keurde Frenkens voorstel voor een eigen school met een eigen liefdegesticht meteen goed. Zusters uit Schijndel krijgen was lastiger. Na lang aanhouden kreeg pastoor Frenken toezegging. Het gesticht werd op een bouwplaats vlak bij de kerk gebouwd. Pastoor Frenken legde op 17 juli 1906 de eerste steen en op 31 augustus 1907 werd het St. Adrianusgesticht opgeleverd. Op 11 september 1907 werden de zusters feestelijk ontvangen. Het klooster was met hulp van de zusters uit Raamsdonksveer en enkele bezorgde dorpelingen ingericht. De scholen werden ingericht en van meubels en leermiddelen voorzien. Zo kon op 16 september begonnen worden met het lager onderwijs en de bewaarschool. De dag begon met een H. Mis waar ook de schoolkinderen bij aanwezig waren, waarna de schoollokalen werden ingezegend. Twee dagen na de aankomst van de zusters werd er al een oude vrouw opgenomen in het gasthuis. Twee weken later kwam de zuster voor de naaischool. In 1909 kwam de heerbroer van de pastoor in het St. Adrianusgesticht wonen waar hij twee kamers kreeg. Hij werd één van de beste weldoeners van het klooster, waar hij op eigen kosten veel tot stand bracht zoals de aanleg van een tuin met een imitatie-Lourdesgrot. Toen in 1913 zuster Laurentia te overlijden kwam, werd een eigen kerkhof noodzakelijk. In dat zelfde jaar werd er een nieuw gasthuis gebouwd. Op 19 december 1924 vierde pastoor Frenken zijn gouden priesterfeest, op 28 december overleed hij. Zijn opvolger, pastoor Van Heeswijk, liet bij het klooster een processiepark aanleggen met daarin een H.Hartmonument en een kiosk. Op 5 mei 1972 verlieten de zusters het klooster. In het kloostergebouw is anno 2008 een ontmoetingscentrum gevestigd.
  • Gebruikte literatuur: PA 1970; Kloosterarchivaris juli 2008
  • Opmerkingen: Onder onderwijs valt: lagere school; kleuterschool; naaischool
  • ENK Monasticon nummer: MON-Z152-029
  • Organisatietrefwoorden: Zusters van Liefde (Schijndel)
  • Is onderdeel van: Kloosterorganisatie

Kloosterorganisatie: Zusters van Liefde (Schijndel) (Z152)

Het Adrianusklooster met aangrenzende meisjesschool

Het gebouw werd in 1906/1907 in opdracht van het RK Kerkbestuur gebouwd. Het klooster vertoont opmerkelijk veel overeenkomsten met de gebouwen van architect Jan Heijkants. Het gebouw toont stijlelementen van het eclecticisme en de neorenaissance. Het gebouw heeft globaal een U-vormige plattegrond.

  • In de op het zuiden gelegen voorgevel toont de gevelsteen de tekst: PRIM.LAP.POS./ A. FRENKEN – PASTOR/ ANNO DOM. 1900.
  • In de topgevel zien we drie nissen, in de middelste staat een beeld van de H. Adrianus.
  • De ramen van de kapel hebben glas-in-loodramen.
  • Aan de voorzijde van het pand wordt het terras omgeven door een smeedijzeren sierhek op een laag bakstenen muurtje.
  • De Engelse tuin heeft een Lourdesgrot.
Echo van het Zuiden - 15 september 1907 - Aankomst zes zusters
Echo van het Zuiden - 15 september 1907 - Aankomst zes zusters

Op 13 september 1907 deden zes zusters van de congregatie van de Zusters van Liefde uit Schijndel hun intrede, om zich te wijden aan het onderwijs van meisjes en de verzorging van ouderen uit het dorp en omliggende dorpen.

Het gebouw werd in 1913 uitgebreid door de bouw van onder meer een mannenafdeling, een washuis, een stal en een schuur. Ook de kapel werd toen vergroot. In 1927 werd het gehele complex aan de zusters van Schijndel verkocht.

In 1938 werd aan het complex nog een kleuterschool toegevoegd.
De meisjesschool werd in 1963 een gemengde school. De laatste jaren werd het gebouw bewoond door zo’n veertig bejaarden en 13 zusters.

Sindsdien is het een aantal malen verbouwd. De belangrijkste wijziging betrof de sloop van de noordelijke vleugel, waarin een aantal dienstvertrekken (onder andere een wasserij) was ondergebracht. Op de voormalige binnenplaats zijn tegen de zuidvleugel en de westvleugel moderne aanbouwen gebouwd.

Het einde van de bejaardenhuis / school / klooster-bestemming van het gebouw kwam, toen in 1971 de nieuwe basisschool ‘De Hoge Waai‘ in gebruik werd genomen en vervolgens begin 1972 het nieuwe verzorgingstehuis ‘Het Hoge Veer’ gereed kwam. Op 16 april 1972 namen de zusters afscheid van Raamsdonk

Op 29 mei 1972 startte een werkgroep de poging om het gebouw te behouden voor het dorp en er een centrale accommodatie voor het dorp van te maken. Na anderhalf jaar van overleg, rapporten, acties kwam op 20 december 1973 het groene licht voor de noodzakelijke grondige verbouwing, die in november 1974 werd afgerond, onder meer met de inzet van veel Raamsdonkers. Op 25 januari 1975 vond de officiële opening van het 'OMC' plaats. In 2000 vierde het Ontmoetingscentrum het 25-jarig bestaan met een jaar lang jubileumactiviteiten.

Rond 1990 is een grondige renovatie van zalen, café, toiletten en voorzieningen uitgevoerd. In 2001 is het interieur geheel gemoderniseerd.

Heden is er een grootscheepse renovatie van het klooster gaande, na jaren van voorbereiding is daar in 2021 mee gestart, de werkzaamheden worden volgens de planning half 2024 afgerond.

Organisatie



Bron: Terry van Erp