Verslag Han Bouwens: verschil tussen versies

Uit Wiki Raamsdonks Historie
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Han Bouwens woonde vanaf de [[Lambertuskerk]] gezien achter toenmalige [[Raadhuis|gemeentehuis]] in [[Raamsdonk]].
<br>
Van zeer nabij maakte hij de [[tankslag]] mee, zag hoe duitse militairen schoten op deserterende landgenoten en nog steeds hoort hij het geluid van een ontploffende, munitieopslag in de boerenschuur van Adriaan van Dongen.
<br><br>
Jan en Cornelia Bouwens woonden op CI0, huisje is al jaren geleden afgebroken, stond nu waar nu hoek Schepenenstraat/ Raadhuisstraat is.
<br>
De jongste zoon tijdens de bevrijdingsperiode is de dan 21 jarige Han Bouwens. Hij vertelt over de strijd om de bevrijding: "Op maandag 30 oktober vielen de eerste granaten in [[Raamsdonk]]. bij het huis van Jan Pauwels werd meteen de gevel eruit geschoten. We hadden op dat moment geen idee wat er allemaal ging gebeuren, maar zagen wel dat de Duitsers bij ons in de straat mitrailleurstellingen begonnen neer te zetten. Aan de Molenpad stonden vijf huizen, dan had je een open stuk en vervolgens kreeg je het huis van een schippersramilie. Die beschikte over een schuilkelder; we zaten daar met ons gezin en verder met de familie Kommers en Leeggangers. We hebben daar drie lange dagen met zeventien personen geschuild voor het granaatvuur.
<br>
<br>



Versie van 21 nov 2023 07:39

Han Bouwens woonde vanaf de Lambertuskerk gezien achter toenmalige gemeentehuis in Raamsdonk.
Van zeer nabij maakte hij de tankslag mee, zag hoe duitse militairen schoten op deserterende landgenoten en nog steeds hoort hij het geluid van een ontploffende, munitieopslag in de boerenschuur van Adriaan van Dongen.

Jan en Cornelia Bouwens woonden op CI0, huisje is al jaren geleden afgebroken, stond nu waar nu hoek Schepenenstraat/ Raadhuisstraat is.
De jongste zoon tijdens de bevrijdingsperiode is de dan 21 jarige Han Bouwens. Hij vertelt over de strijd om de bevrijding: "Op maandag 30 oktober vielen de eerste granaten in Raamsdonk. bij het huis van Jan Pauwels werd meteen de gevel eruit geschoten. We hadden op dat moment geen idee wat er allemaal ging gebeuren, maar zagen wel dat de Duitsers bij ons in de straat mitrailleurstellingen begonnen neer te zetten. Aan de Molenpad stonden vijf huizen, dan had je een open stuk en vervolgens kreeg je het huis van een schippersramilie. Die beschikte over een schuilkelder; we zaten daar met ons gezin en verder met de familie Kommers en Leeggangers. We hebben daar drie lange dagen met zeventien personen geschuild voor het granaatvuur.




Bron: Historisch dorp Raamsdonk 75 jaar bevrijd
Wiki opmaak: Terry van Erp