Klooster Onze Lieve Vrouwe van Loreto

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Klooster Onze Lieve Vrouwe van Loreto
Bestand:Klooster Onze Lieve Vrouwe van Loreto1.jpg
Noordvleugel van het kloosterpand
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Venlo
Coördinaten 51° 23′ NB, 6° 11′ OL
Religie Rooms-Katholiek
Kloosterorde Zusters van Liefde
Gebouwd in jaren 50
Restauratie(s) 2000
Huidige bestemming kantoor/museum
Architectuur
Architect(en)  Jules Kayser
Bouwmethode  Traditionalisme
Bouwmateriaal  baksteen, natuursteen
Bestand:Klooster Onze Lieve Vrouwe van Loreto2.jpg
noordelijke aanbouw van de noordvleugel
Bestand:Lei Alberigs Museumkapel.jpg
oostelijke vleugel, enkele jaren in gebruik geweest door de Lei Alberigs Museumkapel
Portaal  Portaalicoon   Religie

Het klooster Onze Lieve Vrouwe van Loreto, ook wel Zusters van Liefdeklooster genoemd, is een voormalig klooster in de wijk Meeuwbeemd in de Nederlandse plaats Venlo.

Voorgeschiedenis

De Zusters van Liefde vestigden zich in 1856 vanuit Tilburg in Venlo. In eerste instantie betrokken zij het weeshuis dat was gevestigd in wat na hun vertrek bekend werd onder de naam Drukkerij Wolters-Van Wylick, naast het Ald Weishoès. Dit pand raakte in de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd, waardoor de zusters gedwongen waren een ander onderkomen te zoeken. Daartoe werd in de jaren 50 een nieuw klooster gebouwd ten noorden van de binnenstad. In 1960 werd het klooster in gebruik genomen.

Het gebouw

Het kloostergebouw is onderverdeeld in drie vleugels, met verder enkele aanbouwen. De zuidelijke oostvleugel bevatte de kapel. Aan deze vleugel lag verder een riante aanbouw op de begane grond, die enkele lokalen bevatte die als zondagsschool werden gebruikt. Deze school werd enkele jaren later in noordelijke richting uitgebreid, waardoor in feite een U-vorm ontstond.

De noordvleugel en noordelijke oostvleugel bevatte de kloostercellen, met daaraan verbonden, in noordelijke richting, op de begane grond een gezamenlijke eetzaal, de keuken, de kamer van de abdis en een kleine kloostertuin. Tussen de noordvleugel en de latere schooluitbreiding lag een betegeld pleintje aan een overwegend blinde muur.

Onderwijs

De zusters vormden een tamelijk open kloosterorde, waarmee zij vrij profaan van opzet waren. Deze invulling van het geloof gaf de zusters de ruimte, om zich in te zetten in het Venlose onderwijs. Zoals gezegd lag aan de oostvleugel een zondagsschool, waar door de zusters werd lesgegeven.

Daarnaast werd ten noorden van het klooster een nieuwe meisjesschool gebouwd, waar eveneens door de zusters les werd gegeven. Vanaf 1970 werd dit een gemengde basisschool, maar de zusters hadden hun taken al overgedragen aan een burgerlijke onderwijsinstantie.

Ten noorden van deze meisjesschool verrees tegelijkertijd de school voor kleuterleidsters. Ook hier waren het de zusters die les gaven. Vanaf 1970 werd dit een door burgers onderwezen PABO. Aan de noordzijde van ook weer dit gebouw lag een kleuterschool, waar de afgestudeerde kleuterleidsters aan de slag konden.

Ten slotte bestierden de zusters aan de Laaghuissingel in Venlo een in 1960 nieuwgebouwde mavo, de Vinkenhof-mavo, genaamd naar de dertig jaar eerder gesloopte Vinckenhof. Deze school moest eind 20e eeuw plaats maken voor een nieuwbouwplan genaamd Park Rijnbeek.

In feite besloeg de invloedssfeer van de zusters vanwege de vele gebouwen en door hen gestuurde instellingen circa 80% van het bouwblok van het klooster. De scholen zijn echter allemaal afgebroken om plaats te maken voor koopwoningen.

Huidig gebruik

Erg lang zijn de zusters niet in dit kloostercomplex gebleven, want rond 1990 waren zij alweer vertrokken. Na hun vertrek heeft het klooster enige tijd leeggestaan. De school is vrijwel na het vertrek van de zusters gesloopt ten gunste van woningbouw. De noordvleugel is rond de eeuwwisseling gekocht door een assurantiemakelaar en als zodanig nog steeds in gebruik. De kapel, die de oostvleugel behelsde, was enkele jaren in gebruik als de Lei Alberigs Museumkapel. Tegenwoordig is ook deze ruimte ingericht als woonruimte.

Zie ook

Externe link