Jac en Adrie Zijlmans 60 jaar getrouwd

Uit Wiki Raamsdonks Historie

De Langstraat, 18 mei 2022

De Langstraat - 18 mei 2022 - Burgemeester Witte met het diamanten bruidspaar Zijlmans.
De Langstraat - 18 mei 2022 - Burgemeester Witte met het diamanten bruidspaar Zijlmans.

Jac Zijlmans is 92 jaar geleden geboren op een boerderij aan de Schansstraat 36 in Raamsdonk. Hij wilde absoluut geen boer worden en dus nam zijn broer (Cel) Marcel Zijlmans later de boerderij over. Toch zou Jac zijn hele werkbare leven tussen de boeren en hun vee vertoeven. Hij kwam in dienst bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in Boxtel, waar hij 40 jaar lang, op de loonlijst zou staan. Vanuit huis bezocht hij voor administratieve zaken de boeren in de regio West-Brabant en het Land van Heusden en Altena. Waaronder het boerenbedrijf van de familie Van Stokkom, gelegen aan de weg van Made naar Drimmelen. Een van de tien kinderen van dat gezin was Adrie van Stokkom. In september 1953 ontmoette Jac de ruim zes jaar jongere Adrie op de kermis in Made. "We kregen verkering en het is nooit meer uit geweest." aldus het stel.

Trouwfoto Jac Zijlmans & Annie van Stokkom - 12 mei 1962
Trouwfoto Jac Zijlmans & Annie van Stokkom - 12 mei 1962

Op 12 mei waren ze 60 jaar getrouwd, iets wat afgelopen zaterdag uitgebreid werd gevierd bij de Zeven Zusters in het Ontmoetingscentrum (OMC) in Raamsdonk. Op de trouwdatum zelf kwam burgemeester Marian Witte het diamanten bruidspaar feliciteren in hun fraaie appartement aan de Scheepswerflaan in Raamsdonksveer. Daar gingen de gesprekken onder meer over het OMC, het boerenleven en Harmonie Sint Bavo.

Tijdens het bruiloftsfeest in het OMC bracht Harmonie Sint Bavo een aubade voor het diamanten bruidspaar. Heel logisch als je weet dat jac 29 jaar bestuurslid van de muziekvereniging is geweest, waarvan acht jaar als secretaris en 21 jaar als voorzitter. Toenmalig voorzitter Joop Hesselmans haalde hem, met succes, over bestuurslid te worden met woorden: "We zoeken niet iemand die muzikant is, maar iemand die iets met een pen kan. Je moet nodig wat naast dat boerengedoetje van je gaan doen; je armen eens wat breder uitslaan." Jac werd door zijn opvolger Jos de Bont in maart 2005 benoemd tot erevoorzitter, wellicht de enige erevoorzitter van een harmonie in ons land die nog nooit ook maar één noot muziek heeft gespeeld.

Hij heeft het weliswaar geprobeerd op de tuba van zoon John, maar kreeg er geen enkel geluid uit. Wat hem beter afging was zingen, want 47 jaar lang was hij actief lid van het kerkkoor van de Sint Bavo-kerk. "Als ik ergens lid was raakten ze me niet meer kwijt," zegt hij lachend. Hij vertelt verder: "Op de lagere school kreeg ik les van de meesters Wijnen en Hommel.
Daarna ging ik naar de R.K. Lagere Landbouwschool die toen gevestigd was in het Leo-gebouw in Raamsdonk. Een jaar later verhuisde de school van meester Joos Castenmiller naar de Julianalaan in Raamsdonksveer. Ik zat in de eerste klas die eindexamen deed en slaagde na vier schooljaren met lof. Vervolgens heb ik diverse cursussen gevolgd waaronder Landbouwboekhouden en economie.
Omdat ik geen boer wilde worden, adviseerde meester Castenmiller mij om dierenarts Van der Werf te gaan assisteren bij de start van de tuberculosebestrijding onder rundvee. Dat heb ik twee winters gedaan, waarna ik op 1 september 1951 in dienst kwam bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in Boxtel. Die semi-overheidsorganisatie richt zich op het bestrijden en voorkomen van besmettelijke dierziekten. lk hield me onder andere bezig met het registreren van jongvee en mutaties. Het contact met de boeren tussen het vee was bijzonder afwisselend en ik genoot van elke werkdag. Later werd in vanuit het kantoor in Etten-Leur hoofd Gezondheidszaken West-Brabant, iets dat ik nog vijf jaar, tot de VUT op 1 september 1991, heb gedaan,

Lintjes en campings

Het bruiloftsfeest op 12 mei 1962 vond plaats in café Hof van Holland in Made, het ouderlijk huis van de moeder van Jac. Grond om een huis te bouwen hadden Jac en Adrie al, de grond aan de Schansstraat hoorde namelijk bij de daar tegenovergelegen boerderij van de familie ZijImans. Het zou nog drie jaar duren voordat er vanuit de gemeente Raamsdonk groen licht kwam voor de nieuwbouw. Het paar kreeg aan de Schansstraat twee kinderen. De tegenwoordig met echtgenoot Hans in Waalwijk wonende dochter Corina (59) en de samen met echtgenote Mirjam in Tilburg wonende zoon John (57); zij zorgden voor vijf kleinkinderen. Adrie van Stokkom werkte van jongs-af-aan op de boerderij. Haar moeder overleed op 42-jarige leeftijd en liet de weduwnaar achter met tien kinderen. De oudste dochter ging twee jaar later het klooster in, waarna Adrie vanaf de schoolbanken thuis aan de slag moest.
Het was duidelijk geen makkelijke periode. Adrie vertelt: "Ik heb naast mijn werkzaamheden bij het OMC ook zo'n acht gewerkt aan boord van een van de passagiersschepen van de Zilvermeeuw. Heerlijk werk bij een fantastische familie. Voor onze trouwdag kregen we een heerlijke slagroomtaart.
In 1975 ben ik begonnen bij het OMC. Ik deed naast de bediening ook de inkoop en regelde de feesten. Ik heb er altijd gewerkt alsof het mijn eigen zaak was. Ik heb het 26 jaar lang met heel veel plezier en liefde gedaan. Daarnaast hebben we zo'n 50 jaar lang het huis van Riet, de gehandicapte zus van Jac, bijgehouden." Voor dat mantelwerk werd zij zes jaar geleden benoemd tot Lid van de Orde van Oranje-Nassau, een lintje dat echtgenoot jac al eerder had ontvangen voor zijn vele vrijwilligerswerk.
Vakanties werden een halve eeuw lang doorgebracht op een camping; begonnen in een tent, later een vouwwagen en tot slot met de caravan. Vijf jaar geleden werd de woning aan de Schansstraat verkocht en wonen ze tot volle tevredenheid in hun Veerse appartement. Op de vraag hoe ze terugkijken op hun huwelijk is het antwoord kort maar duidelijk: "Het zijn zestig heel mooie jaren geweest."