Het Leogebouw als een echt prestigeproject

Uit Wiki Raamsdonks Historie

Raamsdonk, 14 februari 2017

Een prestigeproject. Zo omschrijft Jan Verschure het. ,,Hier was mijn vader Sjef al twintig jaar mee bezig; hij is smoorverliefd op dat pand. Voor hem stond altijd voorop dat het niet afgebroken mocht worden.


Het pand waar Sjef Verschure 'verliefd' op is, is het monumentale Sint Leogebouw in Raamsdonk. Gisteravond presenteerde Verschures bedrijf VEVO Beheer in het Ontmoetingscentrum een plan om het pand te verbouwen. Binnen komen dan zes sociale huurappartementen. ,,En de buitenkant blijft volledig intact, verzekert Jan (Met Jan Bouwkundig Projectmanagement).

Sjef (76): ,,Het is de oude rooms-katholieke jongensschool uit 1926, een regionale variant op de Amsterdamse School. Bovendien heeft het een bijzondere situering aan een plein. Het is een beeldbepalend gebouw dat belangrijk is voor het aanzien van de historische kern Raamsdonk. VEVO Beheer neemt daarmee, als de gemeenteraad van Geertruidenberg de koopovereenkomst goedkeurt, het Leogebouw over van de gemeente. Vorig voorjaar besloot de politiek het pand af te stoten. ,,We hopen rond juni te beginnen met de verbouwing, zegt Jan Verschure. ,,En de verbouwing duurt ongeveer een jaar. Het is een pand met veel achterstallig onderhoud. Ook zitten er nu nog huurders in. Zo maakt muziekvereniging Sint Bavo gebruik van de ruimte, evenals judoclub Nintai. De harmonie wil verkassen naar het Agnesgebouw, terwijl Nintai mogelijk naar de oude Julianamavo in Raamsdonksveer verhuist.

Naast de zes sociale huurappartementen in het Leogebouw gaat VEVO Beheer aan de slag met de nieuwbouw van veertien koopappartementen, op zeker 10 meter van het Leogebouw. Verschure wil met name de jeugd in het dorp houden. ,,Want dat is goed voor het verenigingsleven. Wij moeten in Raamsdonk met 2.000 inwoners qua verenigingen alle zeilen bijzetten om leden te krijgen. Er is jarenlang niet gebouwd en in die tussentijd is er geen toevoer naar bijvoorbeeld de voetbalclub. De huurappartementen worden zo'n 60 vierkante meter groot, voor de koopappartementen varieert het oppervlak van 100 tot 120 vierkante meter. Naast de appartementen wordt aan de Wim Boonsstraat nog meer gebouwd: er begint dit jaar een CPO-project met zo'n twintig huizen.

Bron: Sjoerd Marcelissen BN de Stem