Kleuterschool St. Agnes

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
(Doorverwezen vanaf Agnesgebouw)
Voormalige kleuterschool (Het Agnesgebouw) – Kerkplein 3
Voormalige kleuterschool (Het Agnesgebouw) – Kerkplein 3

Bewaarschool

Aan het Kerkplein 3, aan noordzijde van parkeerplaats tussen de St. Bavokerk en Klooster / Ontmoetingscentrum, al langer waren er de plannen, maar in 1937 breidden de Zusters van Liefde het Adrianusgebouw uit met een kleuterschool genoemd naar de Heilige St. Agnes.


Ingemetselde steen met in het Agnesgebouw van 1937. In 1937 lieten de zusters van de congregatie Zusters van Liefde uit Schijndel een bewaarschool naast de St.-Bavokerk bouwen. De school werd ingezegend door L. van Heeswijck, die van 1925 tot zijn overlijden op 23 juli 1944 pastoor van Raamsdonk was. Sinds 1975 heeft het gebouw de functie van ‘Ontmoetingscentrum’.
Ingemetselde steen met in het Agnesgebouw van 1937. In 1937 lieten de zusters van de congregatie Zusters van Liefde uit Schijndel een bewaarschool naast de St.-Bavokerk bouwen. De school werd ingezegend door L. van Heeswijck, die van 1925 tot zijn overlijden op 23 juli 1944 pastoor van Raamsdonk was. Sinds 1975 heeft het gebouw de functie van ‘Ontmoetingscentrum’.
Heilige Agnes Raamsdonk – Kerkplein 3, aan noordzijde van parkeerplaats tussen kerk en Ontmoetingscentrum 1937 – In een nis boven de ingang van de voormalige katholieke bewaarschool staat het beeld van de heilige Agnes. De naam Agnes komt van het Griekse hagnès,wat de kuise betekent. De heilige Agnes draagt in haar linkerarm een lam en in haar rechterhand een palmtak. De palmtak is het christelijke symbool voor de overwinning op de dood door en in Christus. Zo worden martelaren vaak met een palmtak afgebeeld. Het lam verwijst naar het Latijnse woord agnus, dat lam betekent en symbool staat voor onschuld en zuiverheid. Het hardstenen beeld is in 1937 gemaakt door de Raamsdonker Jan Kappe, timmerman, beeldhouwer en schrijnwerker. Agnes is de beschermheilige van maagden, verliefden dan wel verloofden en tuinlieden. De achtergrond hiervan ligt in haar eigen levensverhaal. De mooie Agnes leefde in de derde eeuw na Christus in Rome en werd al op jonge leeftijd ten huwelijk gevraagd door de zoon van de stadsprefect. Ondanks de martelingen die ze moest ondergaan, weigerde Agnes omdat zij voor zichzelf een toekomst zag als bruid van Christus (non). Uiteindelijk werd ze gedood. Na haar dood zou ze aan haar ouders zijn verschenen met een lam (de onschuld) aan haar zijde. In 1937 breidden de Zusters van Liefde het Adrianusgebouw uit met kleuterschool St. Agnes.
Heilige Agnes RaamsdonkKerkplein 3, aan noordzijde van parkeerplaats tussen kerk en Ontmoetingscentrum 1937 – In een nis boven de ingang van de voormalige katholieke bewaarschool staat het beeld van de heilige Agnes. De naam Agnes komt van het Griekse hagnès, wat de kuise betekent. De heilige Agnes draagt in haar linkerarm een lam en in haar rechterhand een palmtak. De palmtak is het christelijke symbool voor de overwinning op de dood door en in Christus. Zo worden martelaren vaak met een palmtak afgebeeld. Het lam verwijst naar het Latijnse woord agnus, dat lam betekent en symbool staat voor onschuld en zuiverheid. Het hardstenen beeld is in 1937 gemaakt door de Raamsdonker Jan Kappe, timmerman, beeldhouwer en schrijnwerker. Agnes is de beschermheilige van maagden, verliefden dan wel verloofden en tuinlieden. De achtergrond hiervan ligt in haar eigen levensverhaal. De mooie Agnes leefde in de derde eeuw na Christus in Rome en werd al op jonge leeftijd ten huwelijk gevraagd door de zoon van de stadsprefect. Ondanks de martelingen die ze moest ondergaan, weigerde Agnes omdat zij voor zichzelf een toekomst zag als bruid van Christus (non). Uiteindelijk werd ze gedood. Na haar dood zou ze aan haar ouders zijn verschenen met een lam (de onschuld) aan haar zijde. In 1937 breidden de Zusters van Liefde het Adrianusgebouw uit met kleuterschool St. Agnes.

De aanbouw voor de bewaarschool heeft een ingang in de zuidelijke kopgevel. Getoogde deuropening met paneeldeur, voorzien van een laag hardstenen stoepje. Hierboven een rond bovenlicht met glas-in-lood. In de top een beeldnis van de Heilige Agnes met natuurstenen console.

De ingang wordt geflankeerd door twee rechtgesloten kruisvensters met kleine roedenverdeling, waarboven een ontlastingsboog. In de oostelijke gevel van de kleuterschool een drietal brede vensterpartijen met een dubbele rij bovenlichten en kleine roedenverdeling. Geheel links een getoogde deuropening met dubbele paneeldeur.

Tegen de achtergevel links een éénlaags aanbouw onder plat. In deze aanbouw en in de achtergevel rechts hiervan een langgerekt bandvenster met kleine roedenverdeling.








raamsdonkshistorie.nl
raamsdonkshistorie.nl
Heeft u meer informatie, aanvullingen of vragen over de getoonde info en/of personen op deze pagina? wiki.raamsdonk@gmail.com of info@raamsdonks-historie.nl



Bron digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp