Familiegraf van Son in Raamsdonk

Uit Wiki Raamsdonks Historie

Familiegraf in Raamsdonk

Belangrijke personen, of gulle gevers aan de kerk, kregen na hun dood meestal een prominente plek in de kerk.

De grafkelder van de familie Van Son uit Raamsdonk in de oude Lambertuskerk, is daar een goed voorbeeld van. Simon van Son, evenals zijn vader Mathijs van Son, ambachtsheer en ook Schout van Raamsdonk, wenste toen zijn vrouw Anna van der Pijpen in 1726 stierf, ‘het lijck in de kercke alhier te doen bijsetten’. Simon kreeg van de Schepenen van Raamsdonk vergunning om een familiegraf te maken: ‘een bequame plaets in den oosthoeck van het koor der kercke alhier, omme aldaer voor zijn weledele en desselfs familie te laeten maecken een gemetselde en overwelften kelder tot een honorabele begraefplaetse". Simon van Son, zijn beide vrouwen en meerdere nakomelingen werden in deze grafkelder in de Lambertuskerk van Raamsdonk bijgezet.

In 1869 bepaalde het gemeentebestuur van Raamsdonk dat de ingang van de grafkelder niet meer mocht worden geopend.Leonard Simon de Jong van Son kreeg machtiging van het kerkbestuur om een "ingang te zijnen gunste" te maken. Het is de latere ingang aan de buitenkant van de kerk. Na de dood van weer een familielid hakte men een gat in de muur van de kerk en schoof men de kist in de kelder. Met de granieten steen met inscriptie werd het gat dichtgemetseld. Die sluitsteen is nog steeds te zien. Leonard Simon de Jong van Son was in 1878 de laatste die in de grafkelder werd bijgezet.

Ingang grafkelder Simon van Son, Raamsdonk.
In 2002 werd de Lambertuskerk van Raamsdonk gerestaureerd. Datzelfde gebeurde met de grafkelder van Van Son. Simon stamde af van Jan Jacobsz. van Son en diens eerste vrouw Maria Jan Hendrick Crillaerts. De zoon van deze Jan, die ook ‘De Jonge van Son’ werd genoemd, was Simon, die we tegen gekomen zijn als de voogd van Jan, Lysbeth en Cornelia, de kinderen van zijn halfbroer Jan, onze rechtstreekse voorouder.

Enkele generaties verder in deze tak komen we bij Sijmon van Son, die de brouwer was van ‘De Drie Leliën’ in Geertruidenberg. Hij was getrouwd met Sara van Nes. Zij waren de opa en de oma van Simon. Via hun zoon Mathijs komen we uiteindelijk bij diens zoon Simon terecht die om toestemming vroeg een graf te mogen maken. Vader Mathijs had goed geboerd. Mathijs was eigenaar van het pand Markt 1 in Geertruidenberg; mede-eigenaar van een huis met grond aan de Vismarktstraat (nu nr. 26) en hij kocht een groot deel van ‘De Witte Leeuw’ op de Markt 2 in Geertruidenberg.

Mathijs was schepen in 1696 en 1697, burgemeester van Geertruidenberg in 1703 en 1704 en ook Schout van Raamsdonk (1694-1704) en dijkgraaf van Raamsdonk. Hij trouwde met Elisabeth Marchand. Zij waren de ouders van Simon die Heer van Raamsdonk was van 1691 tot 1751. Hij trad in 1710 ook in de voetsporen van zijn vader toen hij op 2 april 1710 Schout van Raamsdonk werd. 
 

Bron: Terry van Erp

Bron:Vrij naar ‘Begraafregisters en begraven, familierelaties op het kerkhof’, http://www.breurhenket.com/Verwant/Verwanten.htm.