Zouaven uit Raamsdonk

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 7 okt 2024 om 21:04 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|Pieter Jong, de held van LutjebroekWat is een zoeaaf of zouaaf? Het is een negentiende-eeuws type soldaat dat vooral populair was in het Franse leger. De zoeaaf was een infanterist die herkenbaar was aan zijn kleurige uniform met pofbroek. De kleding was gebaseerd op de kledij van de Kabyliërs in Algerije. Ook het pauselijke leger had een regiment zoeaven. En in de jaren zestig van de negentiende eeuw d...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Pieter Jong, de held van Lutjebroek

Wat is een zoeaaf of zouaaf? Het is een negentiende-eeuws type soldaat dat vooral populair was in het Franse leger. De zoeaaf was een infanterist die herkenbaar was aan zijn kleurige uniform met pofbroek. De kleding was gebaseerd op de kledij van de Kabyliërs in Algerije. Ook het pauselijke leger had een regiment zoeaven. En in de jaren zestig van de negentiende eeuw dienden daar meer dan 3000 katholieke Nederlandse jongens in.

Vrijwilligers

Het pauselijke leger werd niet in staat geacht de Kerkelijke Staat alleen tegen de Garibaldisten te verdedigen. Daarom deed paus Pius IX in 1866 een beroep op zijn gelovigen. Er kwam een bescheiden toestroom van fanatieke katholieke jongemannen naar Rome op gang. Je zou denken dat ze vooral uit traditionele rooms-katholieke landen zouden komen. Maar vreemd genoeg werd Nederland veruit de grootste leverancier van pauselijke zoeaven.

Maar liefst 3181 Nederlanders trokken tussen 1866 en 1870 naar Italië om daar te strijden. Frankrijk en België leverden respectievelijk 2950 en 1650 man. Veel Nederlanders waren niet afkomstig uit de zuidelijke provincies. Ze kwamen vooral uit de protestantse delen van ons land, waar katholieken zich nog een soort tweederangs burgers voelden.

In de gemeente Raamsdonk vonden wij 4 'jonge' mannen die in het leger van de paus zaten.

  1. Cornelis Vogel
  2. Cornelis van Laarhoven
  3. Cornelis van Disseldorp
  4. Cornelis de Wit



Bron digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp