Categorie:Zouaven

Uit Wiki Raamsdonks Historie

Nederlandse Zouaven

Nederlandse Zouaven
Nederlandse Zouaven

Zouaven vormden vanaf 1831 een Frans legeronderdeel. De hiernaar vernoemde pauselijke zoeaven probeerden rond 1860 de Kerkelijke Staat onder paus Pius IX in Italië van de ondergang te behoeden (zie ook [Garibaldi]).

Over dit project

Ik vond een lijst van Nederlandse zouaven op de site van het Zouaven Museum Het lijkt me wel leuk om de betreffende profielen aan dit project te koppelen. Zolang een profiel nog ontbreekt kan in de project discussie een linkje opgenomen worden naar bronnen en de personen die daarin genoemd worden. Dat maakt het gemakkelijk om later gegevens aan de profielen toe te voegen.

De zouaven kregen van de paus in 1870 een “volle aflaat” tot in het derde geslacht.

Dus bent u een afstammeling van een Zouaf,....

Raamsdonkse Zoeaven

  • Jacobus de Bot, geboren 6 augustus 1845 te Raamsdonk
  • Cornelis van Disseldorp, geboren 1 november 1845 te Raamsdonk
  • Cornelis van Laarhoven, geboren 23 januari 1839 te Raamsdonk
  • Adrianus Snijders, geboren 28 mei 1850 te Raamsdonksveer
  • Cornelis Vogel, geboren 6 februari 1832 te Raamsdonk
  • Cornelis de Wit, geboren 6 februari 1847 te Raamsdonk

Vrijwilligers

Vrijwilliger Zouaven - Portret
Vrijwilliger Zouaven - Portret
Vrijwilliger Zouaven - Portret
Vrijwilliger Zouaven - Portret

In tijden van oorlog krijgt een land soms steun van vrijwilligers uit andere landen. In de periode 1861 tot 1870 gingen ook inwoners uit de regio Raamsdonk in vreemde krijgsdienst. Ze werden vrijwilliger in het leger van de paus Pius IX.


Om dat stukje land te behouden riep paus Pius IV dus alle katholieke jongeren in de wereld op om hem te helpen.
Dit vrijwilligersleger, het “Regiment der Pauselijke Zouaven”, verdedigde tussen 1861 en 1870 de pauselijke staat tegen de Italiaanse nationalisten.

Als uniform kregen ze een blauwgrijze pofbroek en een vest. Op hun hoofd droegen ze een kepie (pet).






Stateloos

Artikel uit een krant van 12 september 1895
Artikel uit een krant van 12 september 1895

Een aantal van de zouaven verloor destijds het Nederlanderschap. Volgens de Nederlandse wet mocht je niet zomaar in vreemde krijgsdienst treden.

De meesten hadden vooraf geen toestemming gevraagd aan de koning en werden bij terugkeer in Nederland stateloos.

Maar naast het zuur was er ook het zoet. In katholieke kring werden de zouaven als helden beschouwd. Zij hadden immers voor de paus gevochten en getracht de Kerkelijke Staat te beschermen.

Pauselijke Zoeaven

zie hoofdartikel Pauselijke Zoeaven

De inzet van de Amsterdamse pater Cornelis de Kruyf (1813-1874) bij het werven van Nederlandse zoeaven en het voorbereiden op hun reis is hierbij vermeldenswaardig
De inzet van de Amsterdamse pater Cornelis de Kruyf (1813-1874) bij het werven van Nederlandse zoeaven en het voorbereiden op hun reis is hierbij vermeldenswaardig

In het Nederlands taalgebied is het regiment Zuavi Pontifici ("Zoeaven van de Paus") het bekendst. Dit bestond uit katholieke vrijwilligers die onder de regering van paus Pius IX de Kerkelijke Staat verdedigden tegen de aanvallen van Victor Emanuel II, koning van Italië, en diens bondgenoot Giuseppe Garibaldi, een antiklerikalisme / antiklerikaal liberaal-nationalist.

Deze paus had een oproep aan de gehele katholieke wereld gedaan om jonge, ongehuwde mannen te zenden om hem bij te staan teneinde de dreigende verwoesting van Rooms-katholieke Kerk in Rome te voorkomen.


De snit van hun uniformen was bijna gelijk aan die van de Franse zoeaven, zij het dat tuniekjasje en broek waren uitgevoerd in grijs met rode biezen.

Als hoofddeksel droegen de pauselijke troepen een kepie - een fez werd gezien als te islamitisch voor de katholieke strijders.


In totaal kende het regiment 11.000 man, waaronder 3181 Nederlanders (het merendeel), 2964 Fransen, 1634 Belgen (voornamelijk Vlamingen), 700 Italianen en 500 Canadezen.


De inzet van de Amsterdamse pater Cornelis de Kruyf (1813-1874) bij het werven van Nederlandse zoeaven en het voorbereiden op hun reis is hierbij vermeldenswaardig [1]










  1. Grefkens, Naomi, Mijn vader, de paus. Een historiografie over de Nederlandse pauselijke zouaven (pdf) (15-03-2016). Geraadpleegd op 25-09-2018. . Van 1861 tot 1866 probeerden de zoeaven Garibaldi's troepen te verjagen of binnenlandse onlusten te onderdrukken. Eind 1866 werden de Franse troepen, die tot dan de zoeaven hadden ondersteund, uit Rome weggehaald, waarna het aantal Italiaanse aanvallen steeg. Hierop waren de Fransen genoodzaakt om weer troepen te sturen naar Italië. De Franse legers en de zoeaven versloegen Garibaldi op 5 november 1867 te Mentana, wat de situatie zou doen stabiliseren tot in 1870, wanneer Frankrijk zijn troepen terug riep, omdat het zojuist de oorlog had verklaard aan Pruisen. Na de val van het Tweede Franse Keizerrijk op 1 september 1870, had Italië niets meer te vrezen. Op 20 september 1870 had de Inname van Rome plaats. Een dag later werd het pauselijk leger ontbonden en werden de soldaten huiswaarts gestuurd.

Pagina’s in categorie "Zouaven"

Deze categorie bevat alleen de volgende pagina.