Wim Kloonen: verschil tussen versies

Uit Wiki Raamsdonks Historie
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Wim-Kloonen-01.jpg|300px|thumb|Wim Kloonen]]
[[Bestand:Wim-Kloonen-01.jpg|300px|thumb|Wim Kloonen]]Wilhelmus "Wim" Kloonen wordt geboren op 25 april 1926 te [[Raamsdonk]] (K96) als negende van de veertien kinderen van [[Simon Kloonen|Simon Kloonen en Christiana van de Boer]]. Voordat hij tijdens de Duitse bezetting wordt opgeroepen voor de [[Arbeitseinsatz]], de verplichte tewerkstelling, klust Wim bij als [[:Categorie:Mattenmaker|mattenmaker]] en bij de [[:Categorie:Fietsenmaker|fietsenmaker]]. In het kader van de verplichte tewerkstelling wordt hij naar [[kamp Vledder]] in Drenthe gezonden om daar als grondwerker aan de slag te gaan. Het kamp wordt geleid door de [[Nederlandse Arbeidsdienst]], een op Duitse leest geschoeide werkverschaffingsorganisatie die Nederlandse jongeren moest indoctrineren met nationaalsocialistische denkbeelden.
 
Wim wordt geboren op 25 april 1926 in Raamsdonk (K96) als negende van de veertien kinderen van [[Simon Kloonen|Simon Kloonen en Christiana van de Boer]]. Voordat hij tijdens de Duitse bezetting wordt opgeroepen voor de [[Arbeitseinsatz]], de verplichte tewerkstelling, klust Wim bij als mattenmaker en bij de [[:Categorie:Fietsenmaker|fietsenmaker]]. In het kader van de verplichte tewerkstelling wordt hij naar [[kamp Vledder]] in Drenthe gezonden om daar als grondwerker aan de slag te gaan. Het kamp wordt geleid door de [[Nederlandse Arbeidsdienst]], een op Duitse leest geschoeide werkverschaffingsorganisatie die Nederlandse jongeren moest indoctrineren met nationaalsocialistische denkbeelden.
<br><br>
<br><br>
In de nacht van 7 op 8 september 1944 pleegt een lokale verzetsgroep een overval op dit kamp. Eenentwintig mannen maken van de gelegenheid gebruik om te ontsnappen. Ook Wim besluit aan zijn dwangarbeid te ontkomen en wordt met negen anderen in de bossen tussen Doldersum en Wateren verborgen gehouden. Zijn schuilplaats wordt echter al op 8 september ontdekt door de [[Sicherheitsdienst]] (SD). Zeven van de negen voortvluchtigen worden ter plekke [[gefusilleerd]], onder wie Wim.  
[[Bestand:Oorlogsmonument-Vledder-01.jpg|300px|thumb|Aan de Brink in Vledder staat een oorlogsmonument met de namen van 18 oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.<br>[[Wim Kloonen|Wilhelmus "Wim" Kloonen]] was met twintig arbeidsmannen ontsnapt uit het werkkamp van de Nederlandse Arbeidsdienst bij Vledder. Na de ontdekking van het onderduikershol waarin hij zich had verstopt, is hij met vijf andere jongemannen doodgeschoten.]]In de nacht van 7 op 8 september 1944 pleegt een lokale verzetsgroep een overval op dit kamp. Eenentwintig mannen maken van de gelegenheid gebruik om te ontsnappen. Ook Wim besluit aan zijn dwangarbeid te ontkomen en wordt met negen anderen in de bossen tussen Doldersum en Wateren verborgen gehouden. Zijn schuilplaats wordt echter al op 8 september ontdekt door de [[Sicherheitsdienst]] (SD). Zeven van de negen voortvluchtigen worden ter plekke [[gefusilleerd]], onder wie Wim.  
<br>
<br>
Hij is 18 jaar geworden en wordt begraven op de rooms-katholieke begraafplaats in Raamsdonksveer.
Hij is 18 jaar geworden en wordt begraven op de rooms-katholieke begraafplaats in Raamsdonksveer.
<br>
<br>
[[Categorie:Oorlogsslachtoffers Raamsdonk]]
[[Categorie:Oorlogsslachtoffers Raamsdonk]]

Huidige versie van 4 mei 2024 om 11:32

Wim Kloonen

Wilhelmus "Wim" Kloonen wordt geboren op 25 april 1926 te Raamsdonk (K96) als negende van de veertien kinderen van Simon Kloonen en Christiana van de Boer. Voordat hij tijdens de Duitse bezetting wordt opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling, klust Wim bij als mattenmaker en bij de fietsenmaker. In het kader van de verplichte tewerkstelling wordt hij naar kamp Vledder in Drenthe gezonden om daar als grondwerker aan de slag te gaan. Het kamp wordt geleid door de Nederlandse Arbeidsdienst, een op Duitse leest geschoeide werkverschaffingsorganisatie die Nederlandse jongeren moest indoctrineren met nationaalsocialistische denkbeelden.



Aan de Brink in Vledder staat een oorlogsmonument met de namen van 18 oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Wilhelmus "Wim" Kloonen was met twintig arbeidsmannen ontsnapt uit het werkkamp van de Nederlandse Arbeidsdienst bij Vledder. Na de ontdekking van het onderduikershol waarin hij zich had verstopt, is hij met vijf andere jongemannen doodgeschoten.

In de nacht van 7 op 8 september 1944 pleegt een lokale verzetsgroep een overval op dit kamp. Eenentwintig mannen maken van de gelegenheid gebruik om te ontsnappen. Ook Wim besluit aan zijn dwangarbeid te ontkomen en wordt met negen anderen in de bossen tussen Doldersum en Wateren verborgen gehouden. Zijn schuilplaats wordt echter al op 8 september ontdekt door de Sicherheitsdienst (SD). Zeven van de negen voortvluchtigen worden ter plekke gefusilleerd, onder wie Wim.


Hij is 18 jaar geworden en wordt begraven op de rooms-katholieke begraafplaats in Raamsdonksveer.