Voorschrift Ceremonieel Tenue
In het Voorschrift Ceremonieel Tenue worden regels gesteld voor het dragen van dat uniform en wordt limitatief vastgelegd welke onderscheidingen op dat uniform mogen worden gedragen. Het voorschrift bepaalt ook welke batons worden gedragen om het bezit van een onderscheiding aan te geven.
Een aantal van de oudere koninklijke onderscheidingen is weggelaten, misschien omdat niemand meer in leven is die gerechtigd is deze te dragen. De inhuldigingsmedaille van koningin Juliana uit 1948 is ook weggelaten, ook al waren er ten tijde van het uitvaardigen van het besluit nog dragers in leven die als eervol ontslagen militairen hun uniform mét deze medaille of het baton mochten dragen. Regel is dat een Nederlander de door zijn koning of koningin verleende onderscheidingen niet weglaat.[1]
Men ziet geregeld dat de dragers van onderscheidingen zelf de volgorde veranderen, soms als vergissing, soms omdat zij een onderscheiding voor heldenmoed, vaak betreft het de Medaille van het Carnegie Heldenfonds, hoger achten dan de militaire autoriteiten dat doen. Prins Bernhard droeg in strijd met de bepalingen zijn onderscheidingen nooit Pruisisch opgemaakt, zoals de Nederlandse traditie wil, maar in de Britse "hofstijl". Hij droeg ook het Bondskruis van de Bond van Nederlandse Oorlogs- en Dienstslachtoffers terwijl dat niet is toegestaan.
De onderstaande bepalingen gelden niet voor burgers. Voor hen werd een draagvolgorde van de Nederlandse onderscheidingen vastgelegd, maar deze is niet verbindend.
Het besluit
Tenuen voor militairen: Voorschrift 2-1593, g. Limitatieve opsomming en volgorde van de Nederlandse decoraties en batons die op het uniform mogen worden gedragen:
- 1. De Militaire Willems-Orde
- 2. De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in goud
- 3. De Orde van de Nederlandse Leeuw
- 4. De Orde van Oranje-Nassau
- 5. De Huisorde van Oranje
- De Huisorde
- De Orde van Trouw en Verdienste
- De Eremedaille voor Kunst en Wetenschap
- De Eremedaille voor Voortvarendheid en Vernuft
- De Kroonorde
- 6. De Bronzen Leeuw
- 7. Het Bronzen Kruis
- 8. Het Kruis van Verdienste
- 9. Het Vliegerkruis
- 10. De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon (in zilver en brons)
- 11. De De Ruyter-medaille
- 12. De Erepenning voor Verdiensten jegens Openbare Verzamelingen (Museummedaille)
- 13. De Medaille van het Rode Kruis (Regeringsmedaille)
- 14. Het Ereteken voor Verdienste (in zilver en goud)
- 15. Het Kruis voor Recht en Vrijheid (met de gesp "Korea 1950")
- 16. De Herinneringsmedaille VN-Vredesoperaties (eventueel met gesp "Libanon 1979" of het herinneringsteken voor bijzondere Missies)
- 17. De Herinneringsmedaille Multinationale Vredesoperaties (eventueel met de gespen "Sinaï" en "Golf"of het herinneringsteken voor bijzondere missies)
- 18. De Herinneringsmedaille Vredesoperaties met gesp(en)
- 19. De Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen (met de gespen "Tunesië 1969/1970", "Soedan 1974" en "Rwanda 1994")
- 20. De Kosovo-medaille
- 21. Het Onderscheidingsteken voor langdurige dienst als officier (Officierskruis) met het romeinse cijfer XV of hoger, vormende een veelvoud van vijf
- 22. Het Onderscheidingsteken voor Langdurige, Eerlijke en Trouwe Dienst (voor vrijwillig dienende militairen beneden de rang van tweede-luitenant):
- a. de bronzen medaille voor 12-jarige dienst;
- b. de zilveren medaille voor 24-jarige dienst;
- c. de gouden medaille voor 36-jarige dienst.
- 23. De Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid, eventueel met een jaarteken dragende het getal XV of een hoger getal vormende een veelvoud van vijf
- 24. De Herinneringsmedaille 1962 (25-jarig huwelijk van H.M. Koningin Juliana met Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden op 7 januari 1962)
- 25. De Huwelijksmedaille 1966 (huwelijk van H.K.H. Prinses Beatrix en Z.K.H Prins Claus op 10 maart 1966)
- 26. De Inhuldigingsmedaille 1980 (inhuldiging van H.M. Koningin Beatrix op 30 april 1980)
- 27. De Herinneringsmedaille bezoek aan de Nederlandse Antillen 1980
- 28. De Huwelijksmedaille 2002 (huwelijk van Z.K.H. Prins Willem-Alexander en H.K.H. Prinses Maxima op 2 februari 2002)
- 29. De Herinneringsmedaille Buitenlandse bezoeken
- 30. De Marinemedaille
- 31. De Landmachtmedaille
- 32. De Marechausseemedaille
- 33. De Luchtmachtmedaille
- 34. De Herinneringsmedaille Vrijwillige Politie 1948-1998
- 35. De Souvereine Militaire Orde van Malta, Afdeling Nederland
- 36. De Johanniter Orde in Nederland
- 37. De Ridderlijk Duitse Orde, Balije van Utrecht
- 38. De Zilveren Anjer
- 39. De Orde van de Gouden Ark
- 40. De Medaille van het Carnegie Heldenfonds
- 41. Het Kruis van Verdienste van het Nederlandse Rode Kruis
- 42. De Medaille van Verdienste van het Nederlandse Rode Kruis
- 43. De Medaille voor trouwe dienst van het Nederlandse Rode Kruis voor 10 jaar, eventueel met jaarteken dragende het getal XX of een getal vormende een meervoud van tien
- 44. Het Kruis van de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding voor Betoonde Marsvaardigheid (Vierdaagse kruis)
- 45. De Medaille voor vaardigheidsproeven van het Nederlands Olympisch Comité
- 46. Het Militaire Vijfkampkruis van het Nederlands Olympisch Comité
- 47. De Medaille van de Koninklijke Nederlandsche Vereeniging voor Luchtvaart
- 48. Het Kruis van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserve-Officieren voor de Militaire Prestatietocht (KVNRO), voor het voldoen aan de eisen voor de Tweedaagse Militaire Prestatietocht. In het geval er bovendien sprake is van een bijzondere verdienste t.o.v. de KNVRO wordt een zilveren lauwerkrans op het lint van het kruis bevestigd
- 49. De Prins Mauritsmedaille van de Koninklijke Nederlandse Vereniging "Ons Leger"
- 50. De Medaille voor bijzondere verdienste van de Koninklijke Nederlandse Vereniging "Onze Luchtmacht"
Na deze Nederlandse decoraties worden in volgorde gedragen, de decoraties van de VN, EU, NAVO, WEU. Daarna decoraties van andere landen, waarbij de volgorde wordt bepaald aan de hand van de Frans alfabetische volgorde van de landsnamen. De Verenigde Staten (États-Unies) komen dus vóór Finland (Finlande).
De decoraties van andere landen pas na goedkeuring van de minister van het request waarin verzocht wordt tot het dragen van deze buitenlandse onderscheiding.
Externe link
- ↑ Voorschrift Tenuen voor militairen: "Indien het aantal decoraties te groot is om op één rij te worden gedragen, dient de militair zich tot het dragen van een kleiner aantal te beperken; in dit kleiner aantal dienen in elk geval de door of vanwege H.M. de Koningin verleende decoraties te zijn opgenomen".