Vervoer in “De Langstraat”

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Diligence (koets / postkoets) Raamsdonk circa 1820
Diligence (koets / postkoets) Raamsdonk circa 1820

Hoewel openbaar vervoer per postkoets of diligence al vanaf de 15 e eeuw bestond, is hiervan in de Langstraat pas laat sprake.

Toch was de eigenlijke Langstraat een oude straat.

Al voor de Sint-Elisabethsvloed van 1421 was hier een behoorlijke wegverbinding van Raamsdonk via Baardwijk en Vlijmen naar ’s-Hertogenbosch. In later tijden werd deze enigszins verlegd via de thans nog bestaande route. Waarom de postkoets zo laat in de Langstraat verscheen is niet geheel duidelijk.

Waarschijnlijk was de scheepvaart een te grote concurrent. De opkomst van de spoorweg bracht in feite het einde van bloei van de stoombootdiensten en de diligences, al zouden de eerste het nog lang volhouden.

Aanvraag concessies: De 1e keer dat er van een echte spoorlijn tussen Den Bosch en Lage Zwaluwe sprake was telde al het jaar 1869, het duurde echter tot 1872 tot er een definitief plan lag. Op 28 oktober 1886 was het feest in de dorpen vanaf het station Lage Zwaluwe tot en met Waalwijk Die dag vertrok om half tien s-morgens de officiële openingstrein vanaf het aansluitstation.

Stopplaats Raamsdonk werd sinds 1886 aangeduid met “Dorpsstraat“ in 1887 werd er een wachtkamer aan de wachterswoning gebouwd. In 1907 kwam er een goederenspoor met een losweg, waardoor de stopplaats een halte werd. Door oorlogsschade reden er enkele jaren geen treinen, op 5 oktober 1947 werd de treindienst weer hervat en op 31 juli 1950 gesloten voor personenvervoer, in 1972 werd de Halve Zolenlijn voor het goederenvervoer gesloten.
Zie ook: Omnibus en Paardentram
Bron: Terry van Erp