Verhalen van ooggetuigen
Voor velen is oorlog en bevrijding enkel en alleen voor te stellen aan de hand van de vele verhalen, documentaires en films die er over gemaakt zijn. Het gros van de inwoners van de gemeente Geertruidenberg heeft de oorlog niet meegemaakt. Een klein gedeelte wel. Hierbij drie korte stukken met herinneringen over de oorlog, van ooggetuigen uit onze gemeente.
OVER BURGEMEESTER HEERE
“In de middag van 31 oktober 1944 brak het vuur los, artilleriebeschietingen, fluitende granaten en inslagen. Wij de kelder in, waar al vlug veel mensen bijkwamen van wie de huizen in brand stonden of beschadigd waren. Zo zaten we met ongeveer dertig personen opgepropt in een klein keldertje. Van tijd tot tijd gingen we even vlug naar boven om te kijken hoe de situatie was van het huis boven ons. Dat ging gelukkig goed, maar om ons heen was het een enorme vuurzee.
Opeens ging de kelderdeur open en stond boven aan de trap een militair met een pet met een brede rode band.
Met een zaklamp bescheen hij eerst zichzelf en maakte zich bekend als een hoge officier van de Engelse Intelligence Service. Daarna ging zijn lichtbundel door de kelder totdat hij die op mijn vader gericht, liet stil staan. Daarop zei hij (in het Engels!): ‘U bent de heer Heere, hoe is het met uw vrouw en met uw kinderen?’
En daarna zei hij: ‘U bent uiteraard met onmiddellijke ingang hersteld in uw ambt als burgemeester. Hier zijn daartoe alle voor u bestemde papieren, alsmede een paspoort voor alle gebieden van de wereld die onder geallieerde controle staan. U zult flink aan de slag kunnen, want er is hier veel schade en veel te regelen en te doen.”
HARRY WIETMARSCHEN
Ze hebben stellingen opgeworpen bij Raamsdonk, Keizersveer (de Biesbosch) en bij Moerdijk. Bij de rivieren probeerden ze de geallieerden te stoppen.
De eerste Poolse bevrijder die ik zag deelde sigaretten en witbrood uit. Later heeft mijn zus nog kennis gekregen met een Poolse soldaat. Ze gingen samen naar de bevrijdingsfeestjes in onder andere het parochiehuis van Geertruidenberg.
Na de bevrijding werd het in het café van Wietmarschen drukker met bezoeken van de geallieerde soldaten uit Polen, België en Engelse soldaten met rode baretten. Die hadden in Afrika gevochten.
JO OLIESLAGERS-ZIJLMANS
Haar man was in 1940 blind geraakt door de gevechten. De terugtrekkende Duitsers namen op een dag alle koeien van Van Lankhuijzen mee. De Duitse vrouw rende de Duitse soldaten achterna. We dachten dat ze opgepakt zou worden, maar uiteindelijk kwam ze met één koe terug. Zo was er toch melk voor de baby’s en kinderen op de boerderij.
Verzetsmensen hebben de piloot in veiligheid gebracht. De bevolking wilde graag de parachutestof hebben en namen stukken mee naar huis. Achteraf gezien eigenlijk heel onverstandig en gevaarlijk.