VerbindingsAfdeling T-Brigade

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Mouwembleem - VerbindingsAfdeling T-Brigade
Mouwembleem - VerbindingsAfdeling T-Brigade
Opgericht Begin 1946 te Malakka
Toegevoegd aan T.T.C. Midden Java
Ingedeeld bij T-Brigade
Actiegebied(en) Semarang, Salatiga, Jogjakarta, Moentilan
Commandant Kapt. A. Fluks
Omgekomen


Eind 1945 werden de Nederlandse OVW bataljons, de eerste Nederlandse troepen die naar Indie werden gezonden, gedwongen uit te wijken naar Malakka, daar de bevelhebber van het SEAC, de Britse admiraal Mountbattan, geen toestemming verleende voor de aanwezigheid van Nederlandse troepen op Java.
Tijdens dit verblijf dat duurde tot maart/april 1946 werden vijf Brigades opgericht t.w. T, U, V,W en X-Brigade. Kort voor het vertrek naar Java werd elke Brigade uitgerust met een verbindingsgroep. Deze groep, slechts enkele tientallen mannen sterk, bestond uit een "samenraapsel" van personeel van het Knil, GBI en OVW'ers uit de Infanteriebataljons.

Na aankomst te Semarang werd gestart met het opzetten van een militair telefoonnet en met het leggen van verbindingen tussen het Hoofdkwartier en de eenheden op de voorposten. Het gehele verbindingsnetwerk moest van de grond af worden opgebouwd en dat met een tekort aan personeel en goed materiaal. De Britse toestellen bleken ondeugdelijk en in slechte staat. Vooral het vochtige tropische klimaat, funest voor de batterijen en toestellen, zorgde voor een moeizame start. Er werd dan ook veel gebruik gemaakt van motor ordonnansen.
Ook werden de verbindingsmensen ingezet bij de vele zuiveringsacties die vooral fysiek heel zwaar waren.
Ondanks het vele werk en de aanloopproblemen slaagde men erin om een goed statisch en mobiel netwerk op te zetten.

Ondertussen werden in Nederland, op advies van Kolonel M.R.H. Calmeyer, twee Divisie verbindingsafdelingen opgericht van 300 man sterk en bestemd voor de A en B Divisie. Deze zogeheten "Calmeyer" eenheden bestonden voornamelijk uit OVW'ers. Na een aanvullende opleiding in Engeland vertrokken beide afdelingen in november 1946 naar Indie.
Na aankomst in Indie werden de twee afdelingen niet aan de A en B divisie toegevoegd, maar werd het personeel verdeeld over de verbindingsafdelingen van de T, U, V, W, X Brigade en de inmiddels gevormde Y en Z Brigade op Sumatra, die allen zoals eerder aangegeven, zaten te springen om personeel en materiaal.

Tijdens de 1e politionele actie, op 21 juli 1947, verzorgde de VbdA gedurende de gehele opmars de verbinding tussen het Hoofdkwartier en de oprukkende troepen naar o.a. Salatiga, Oengaran. Door het mobiele karakter van de opmars werd gebruikt gemaakt van radioverbindingen, maar na de bezetting van de beoogde doelen werden er ook lijnverbindingen aangelegd.

Na de 1e politionele actie werd het te controleren gebied een stuk groter en ook de verbindingen moesten over langere afstanden tot stand gebracht worden. Vooral de lijnverbindingen waren zeer kwetsbaar en sabotage gevoelig daar een groot deel van het nieuw bezette gebied nog niet gezuiverd en veilig was.
Voor de lijnherstel ploegen betekende dit, dat de reparatie van een telefoonlijn kilometers ver buiten het veilige bivak, een hachelijke en levensgevaarlijke onderneming was.
Tot eind 1947 werd het personeel ook veel ingezet bij de vele zuiveringsacties. Deze intensieve tijd eiste een hoge tol van het materiaal en het personeel.

Begin 1948 brak er een rustigere tijd aan. Maar het was ook een tijd van grote verandering.
Het personeel van het Knil, GBI en de OVWers van het eerste uur recupereerden of repatrieerden. Dit verlies aan ervaren personeel was een grote klap. De aanvulling, die bestond uit personeel van de pas aangekomen 1e t/m 7e Brigade verbindingsafdeling, was nog onervaren en diende ingewerkt te worden. Met deze aanvulling arriveerde ook nieuw, meer tropenbestendig, materiaal van Amerikaanse makelij.
Tegen het eind van 1948 nam de spanning en onrust weer toe.


Tijdens de 2e politionele actie, werd de VbdA weer ingezet bij de opmars in Republikein gebied. Ook bij de luchtlanding op Jogjakarta was een detachement VbdA ingedeeld, die direct na de landing contact legde met de staven van de B-Divisie. Daar de actie plaats vond tijdens de natte moesson had men veel last van de modder, regen en hierdoor ook storingen op de radioverbindingen.

Na de 2e politionele actie was de VbdA dagelijks actief bij de vele zuiveringsacties in en om Jogjakarta en werden verbindingen aangelegd.
Eind 1949 repatrieerde de aanvulling van de "Calmeyer" eenheden. In de loop van 1950 zou ook de aanvulling van de 1e t/m 7e Brigade verbindingsafdeling repatriëren.

Digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp