Tokeh bataljon

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Raamsdonkers in dit legeronderdeel: Frans Pruijssers
Stoffen embleem "Tokehs"
Stoffen embleem "Tokehs"
Speld "Tokehs"
Speld "Tokehs"
Embleem "Tokehs"
Embleem "Tokehs"

4-11RI

Opgericht 13 januari 1947 te Roermond/Blerick
Categorie dpln lichting 1946
Onderdeel van D-Divisie "Palmboom
Vertrek Indië 05 februari 1947 a/b "Johan van Oldebarneveldt"
Aankomst Indië 05 maart 1947 te Batavia
Toegevoegd aan T.T.C. West-Java, T.T.C. Midden-Java
Ingedeeld bij Baco Batavia, V-Brigade, W-Brigade
Actiegebied(en) Batavia, Tangerang, Poerwokerto, Keboemen, Poerworedjo, Adjibarang, Ketaggoeng, Blora
Commandant Lt.Kol J. Geerts, 13-01-1947/31-12-1948
Lt.Kol J.J.F. Janssen, 31-12-1948/17-03-1950
Omgekomen 42 manschappen
Bijnaam de "Tokehs"
Bataljonscourant (1e jaargang No. 12) van 20 april 1948 wordt melding gemaakt van het bekroonde ontwerp voor een bataljons-embleem
Helaas is de tekst wat vaag geworden maar in dit nummer van de 4-11 R.I. Bataljonscourant (1e jaargang No. 12) van 20 april 1948 wordt melding gemaakt van het bekroonde ontwerp voor een bataljons-embleem<br>Hier de uitgeschreven tekst:<br>'Dit embleem zal zeer binnenkort verkrijgbaar zijn bij de R.A.O. in metalen uitvoering met dwarsspeld tegen de prijs van fl 3,25 Het embleem symboliseert 4-11 R.I. in de Indische Tokeh en wel hierom, aangezien de tokeh overal te velde verscheen in de bivaks van 4-11. Mits men hem met rust laat, doet hij niemand kwaad in de dierenwereld. Wordt echter de veiligheid belaagd, dan bijt hij agressief toe..... zo ook 4-11 R.I. bij de handhaving van orde en rust in hun gebied.'

Het bataljon was gevormd uit dienstplichtigen van de lichting '46 en was een bewakingsbataljon van de D-divisie. Ondanks de korte opleiding en lichte bewapening werd het ingezet als een normale infanterie eenheid. Kort na aankomst te Batavia werd het bataljon ingezet voor wachtdiensten bij o.a. de woning van Gen. Spoor, de Lt.G.G. van Mook en de gevangenissen Struiswijk en Glodok. In juni 1947 werd het bataljon gelegerd te Tandjong Priok voor de bewaking van de haven en controle op smokkel en diefstal.

Aan de 1e politionele actie, op 21 juli 1947, nam het bataljon niet actief deel. Begin september werd het bataljon gelegerd rond Tangerang met o.a. posten te Serpong, Tjoeroeg, Djatake en Tjikoepa. Door patrouillegang en acties werd het gebied gezuiverd. Op 20 november werd het bataljon teruggenomen op Batavia maar eind december was het bataljon weer terug rond Tangerangse. Op 24 april 1948 nam het bataljon het gebied bij Adjibarang, Poerwokerto, Poerbolinggo en Bobotsari over van 1-5 RI en 1-9 RI (midden Java). Mede als gevolg van de oprichting van de ondersteuningscie werd in juni de 3e cie opgeheven. In het najaar kreeg het bataljon in de sector Bobotsari versterking van een cie van 3-7 RI.

Tijdens de 2e politionele actie, op 19 december 1948, trok het bataljon per trein, achter de spits van INF.V.KNIL, op naar Poerworedjo. De 1e cie bleef achter te Poerbolinggo en Bobotsari en werd daar enkele malen fel aangevallen door uitgeweken TNI eenheden. Via Keboemen (2e cie) en Preboem (5e cie) werd de volgende dag Poerworedjo (4e cie) bereikt. Direct begon het bataljon met het zuiveren van de bezette steden en het omliggende gebied.

Met te weinig mensen, gelegerd in een te groot gebied, ging het bataljon na de 2e politionele een zware tijd tegemoet. Op 9 januari 1949 werd de 1e cie teruggenomen en gelegerd te Tjipari. Op 4 februari werd de 4e cie teruggenomen op Gombong en vanaf 23 februari gelegerd te Ketaggoeng (bij Brebes). Na 23 maart was het gehele bataljon gelegerd ten westen van Poerwokerto met o.a. posten te Adjibarang, Wangon, Sidaredja, Wanaredja, Tjipari en Tjilatjap. Op 1 juni werd van hogerhand besloten om het bataljon te ontbinden en te verdelen over andere bataljons. Slechts de 4e cie bleef bestaan en werd toegevoegd aan 3-7 RI met o.a. posten te Blora, Ngawen en Djapah. Eind augustus was de verdeling nagenoeg voltooid en waren er o.a. "Tokeh's" ingedeeld bij 5-5 RI, 5-6 RI, 5 RS, 411 BI, 425 BI, staf B-Divisie en nog vele andere onderdelen. Op 18 januari 1950 werd het bevel uitgegeven om het bataljon, in verband met de repatriëring, weer te verenigen in Semarang.


Onderzoek, digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp