Stichting Raamsdonks Historie

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op 15 april 2005 is bij notaris Mr. C.A.E. Heemstra een stichting in het leven geroepen met de naam Stichting Raamsdonks Historie.



Het doel van deze stichting is het verzamelen, beheren en toegankelijk maken van cultuurhistorische materialen met betrekking tot het grondgebied van de voormalige gemeente Raamsdonk in het algemeen, en het dorp Raamsdonk in het bijzonder, en voorts al hetgeen dat rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.

De eerste zaak was een ruimte zoeken voor het archief en waar bezoekers rustig fotomateriaal kunnen bekijken. Deze ruimte werd gevonden in het Ontmoetingscentrum aan het Kerkplein. Een tiental vrijwilligers uit het dorp hebben van deze totaal verpauperde zolder een representatieve werk en tentoonstellingsruimte gemaakt.
Dankzij deze vrijwilligers kon de 83 jarige Cees Oome op 19 november 2005 de roestvrij stalen plaquette onthullen, waarop de naam "De Zolder" staat aangegeven met het logo van Stichting Raamsdonks Historie. Voor het publiek is deze ruimte via een trap aan de achterzijde van het gebouw te bereiken. "De Zolder" is elke eerste dinsdagmiddag van de maand van twee tot vier uur voor belangstellenden geopend. Het is echter ook mogelijk bij een familieretinie/feestje of met een vereniging deze tentoonstellingsruimte te bezoeken, men moet dan wel tijdig een afspraak maken met een van de bestuursleden.

Omdat "De Zolder" niet voor iedereen goed bereikbaar is, heeft de bewonerscommissie van de Leohoeve ons in de gelegenheid gesteld, om met enige regelmaat op een zaterdagmiddag hun "huiskamer" te gebruiken voor het bekijken van foto's. Ruim 15 jaar zijn elke week op dinsdagmiddag onze vrijwilligers Theo Kuijsters, Els en Ad Segeren, Huub Oome en Terry van Erp, onder de bezielende leiding van Cees Bouwens, bezig met het archiveren van diverse zaken, scannen van bidprentjes, foto's en het verzamelen van oude krantenknipsels.

Jan van Strien

raamsdonkshistorie.nl
raamsdonkshistorie.nl