Sint-Theresiagesticht (1886)

Uit Wiki Raamsdonks Historie

Historie van het gesticht in Raamsdonk (adres tussen 1927 en 1949 J45)
In 1880 komen zusters uit Schijndel naar Raamsdonksveer. Ze zijn uitgenodigd door pastoor Haest om katholiek onderwijs te geven aan meisjes. Later wordt hun komst ook aangegrepen om een gasthuis op te zetten. Burgemeester Heere (die ook advocaat en industrieel is) betaalt hier samen met zijn zus Theresia voor.

Het Theresiaklooster van de Zusters van Liefde van Schijndel werd opgericht op 20 september 1880. Op aandringen van pastoor A. Haest is het gesticht door burgemeester Gijsbertus J.B. Heere en zijn zus Theresia. De zusters gaven onderwijs en cursussen en hadden er een pension, een bejaardenhuis en een ziekenhuis.

Het gebouw was ontworpen door architect J.H.H. van Groenendael uit Vught. Het kreeg er in 1886 een gasthuis bij, in 1923 kwam aan de andere zijde een nieuwe vleugel van twee hoge verdiepingen en ruime schoollokalen.

Zo opent in 1886 het Sint-Theresiagesticht. Het is aan het klooster vastgebouwd. In dit gesticht zijn twaalf bedden voor de zieken.

Tussen 1929 en 1931 is het Sint-Theresiagesticht belangrijk uitgebreid. De ziekenafdeling wordt groter en krijgt de naam Sint-Theresia Ziekenhuis. Het heeft dan 58 bedden en krijgt een regionale functie: slechts een derde van de patiënten is uit Raamsdonksveer zelf afkomstig. Er gaan verschillende specialisten opereren, meestal afkomstig uit Breda.

Het Theresiaziekenhuis verving het oude gasthuis in 1930. Architect C. de Bever uit Eindhoven verbouwde het in 1965 tot het nieuwe Streekziekenhuis Dongemond.

Het klooster was ondergebracht in een vleugel van het ziekenhuis. Het werd per 1 mei 1988 opgeheven. Het streekziekenhuis zette het werk van de zusters voort. Het oude klooster werd in 1929 gemeentehuis, vanaf 1972 bibliotheek en later was er de sociale dienst gevestigd. De gebouwen zijn in 1991 gesloopt om plaats te maken voor appartementen.

Zuster in de gang
Familie rond het bed
Zusters



Bron en Wiki opmaak: Terry van Erp

Geraadpleegde literatuur:

  • J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010