Rotssteun

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Kunstobject “Rotssteun” - uit 1996 - op het Kerkplein (Foto: mei 2007)
Kunstobject “Rotssteun” - uit 1996 - op het Kerkplein (Foto: mei 2007)

Aanleiding voor het plaatsen van dit kunstwerk was de herinrichting van het Kerkplein in 1993, waar het kunstwerk en de ondersteunende ruwe rotsen op 12 april 1996 ook een plaatsje kregen. Bij het hakken en bewerken van de 2 meter 70 hoge hardsteen, petit granit, is de kunstenaar uitgegaan van de natuurlijke groeven en tekeningen. Het werk wil de draagkracht en standvastigheid van de Raamsdonkers symboliseren.

Een tweetal ruwe rotsen met inscriptie op de uiteinden van het plein ondersteunen het kunstwerk. De inscriptie verwijst naar belangrijke en ingrijpende gebeurtenissen uit de historie van het dorp:”1421 onder de vloed; 1584 onder de voet; 1940 onder de knoet; maar ondanks tegenspoed immer zichzelf tot stut….en vroed”.


Kunstenaar Jo Gijsen uit Eindhoven maakte in opdracht van de gemeente het kunstwerk-in-steen Rotssteun.


Afmetingen: Hoogte: 270 cm     Breedte: 150 cm   Diepte: 100 cm

 Verklaring inscriptie:

1421  Sint-Elisabethsvloed, toen de Grote Waard van Zuid-Holland, waarin ook Raamsdonk lag, ten onder ging.
1584  Inname van Breda door de Spanjaarden, inwoners van Raamsdonk moesten met al hun bezittingen uit hun woonplaats vertrekken.
1940      Duitse bezetting.

De kinderen van de groepen 7 en 8 van “De Hoge Waai” hebben abstracte kunstwerkjes gemaakt uit diverse materialen geleverd door de kunstenaar. De kunstenaar heeft het hoe en waarom van zijn kunstwerk uitgelegd en de werkjes van de kinderen voorzien van commentaar. Die kunstwerkjes zijn destijds tentoongesteld in het gemeentehuis. Bij de onthulling waren alle leerlingen van De Hoge Waai aanwezig.

Bron: Terry van Erp