Raamsdonker Sjef Verschure begint met verbouwing Leogebouw: 'Twintig jaar heb ik op deze kans gewacht'

Uit Wiki Raamsdonks Historie

Raamsdonk, 27 september 2017

Sjef Verschure bij het monumentale Leogebouw in Raamsdonk
Sjef Verschure bij het monumentale Leogebouw in Raamsdonk

Twee weken geleden liet hij er alvast hekken neerzetten. Met bouwborden van aannemer Oome. "Dat liet ik doen op vrijdagavond, zodat de mensen in het dorp er een heel weekend over zouden praten: gaat er iets gebeuren?", zegt Sjef Verschure van VEVO Beheer.
Maar volgende week gaat het werk echt beginnen: het monumentale Leogebouw in Raamsdonk wordt verbouwd. Er komen zes huurappartementen en ernaast komt een appartementencomplex met veertien koopappartementen.

'Gezichtsverlies'

Het vervallen pand wordt van binnen eerst gesloopt en later opnieuw ingericht. De historische voorgevel blijft intact. "Over een half jaar wonen hier mensen", is Verschure zeker. De Raamsdonkse ondernemer is 76 jaar, maar is erop gebrand om wat te maken van het Leogebouw.

Hij kocht het pand van de gemeente Geertruidenberg. "Twintig jaar heb ik op deze kans gewacht. Op een gegeven moment wilde ik stoppen. Maar ik had er zoveel tijd en energie ingestopt dat ik het toch niet wilde afgeven. Dan zou ik voor mezelf gezichtsverlies lijden." En het woord 'pensioen' staat niet in zijn woordenboek. "Ik weet niet wat dat is."

Sentiment

Een artist impression van het Leogebouw, met ernaast een nieuw appartementencomplex.
Een artist impression van het Leogebouw, met ernaast een nieuw appartementencomplex.

Een ronde met Verschure door het Leogebouw is een brok sentiment. Verschure zat er in de jaren '50 zelf in de schoolbanken, toen het pand nog dienstdeed als jongensschool.

"Een strenge school. Als je zat te vervelen en de hoofdonderwijzer zag dat, dan draaide hij de ring om zijn vinger om en gaf hij je zo een tik met de platte hand."

Verschure grijpt naar zijn oor. "Ik voel het nu nog. Maar het was ook vaak genoeg gezellig hoor." De gang naar de appartementen blijft deels in oude staat. "Met de kapstokken, zodat iedereen kan zien dat hier een school was."

'Je moet bouwen'

De belangstelling voor de sociale huurwoningen in het Leogebouw is aanwezig: drie mensen hebben een optie genomen. "Er worden de komende tijd in Raamsdonk tachtig woningen gebouwd", verwijst Verschure ook naar het nieuwbouwplan aan de Wim Boonsstraat. "Een goede ontwikkeling, maar dit had tien jaar geleden moeten gebeuren. Je moet bouwen. Dat brengt leven in de brouwerij. Anders loopt het qua aanwas verkeerd af voor de lagere school en in een later stadium de voetbalvereniging."

Wim Boonsstraat

Na de verbouwing van het Leogebouw wordt tien meter verder een gloednieuw appartementencomplex neergezet, het tweede project van Verschure. Betreft de Wim Boonsstraat (40 huizen) verwacht de gemeente dat 2017 nog gebruikt wordt voor het bouwrijp maken van de locatie, waarna gestart wordt met de bouw.

Bron: BN DeStem - Sjoerd Marcelissen