Oratoriumvereniging Cantate Corde nog springlevend

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Raamsdonk, 7 september 2022

... Schouder aan schouder repeteren voor het Requiem van Mozart.
... Schouder aan schouder repeteren voor het Requiem van Mozart.

Voor een werk als het Requiem van Mozart, met daarin het bekende Lacrimosa, moet veel gerepeteerd worden. Als dan op de website wordt vermeld dat oratoriumvereniging Cantate Corde het Requiem al op 6 november wil gaan uitvoeren in de Lambertuskerk, dan roept dat toch wat vragen op. Gaat het koor, dat in de loop van het 56-jarig bestaan een uitstekende naam heeft opgebouwd, die naam dan niet te grabbel gooien door een wellicht te korte voorbereidingstijd voor zo’n uitdagend muziekstuk? Ik word gerustgesteld door voorzitter Hilde Don en secretaris Marian Verheijden. In de Bartoklaan in Raamsdonksveer, als bestuurslid van een oratoriumvereniging woon je natuurlijk het liefst in een componistenwijk, vertellen ze dat er ook tijdens coronatijd gerepeteerd is; eerst achter het beeldscherm via Microsoft Teams, na de lockdown op anderhalve meter in de ruime tuin van een van de koorleden en vervolgens, aanvankelijk nog steeds op anderhalve meter en later schouder aan schouder, in de Lambertuskerk. Het is duidelijk: het koor is de coronatijd goed en actief doorgekomen en is nog steeds springlevend; de uitvoering van het Requiem van Mozart wordt zonder twijfel indrukwekkend.

Hilde Don en Marian Verheijden zijn vanaf april dit jaar actief als voorzitter en secretaris. Het bestuur bestaat verder uit penningmeester Frans Laurijssen en de leden Hans en Jan van Strien.

“De repetities in coronatijd waren goed voor de binding. Lang niet iedereen was gecharmeerd van repeteren via Microsoft Teams, maar toch deed zeker 80% van de koorleden daaraan mee. Door onze enthousiaste en inspirerende dirigent Carl van Kuyck wordt de lat best hoog gelegd, maar daarbij laat hij iedereen in zijn waarde; ook als het een keer fout gaat. Dat is mede de reden dat ons koor de coronatijd goed is doorgekomen,” concludeert Hilde Don.

Marian Verheijden vult aan: “Ondanks de soms uitdagende stukken is het bij Cantate Corde heerlijk zingen. We hebben zichtbaar plezier met elkaar, de saamhorigheid is groot. Op dit moment repeteren we nog in de Lambertuskerk, maar wanneer de verbouwing klaar is in het Ontmoetingscentrum, is er na de repetitie weer gelegenheid voor een ‘derde helft’. Jaarlijks organiseren we bij de Zeven Zusters in het Ontmoetingscentrum het Ceciliafeest, genoemd naar de patrones van muziek en koren.”

In 2010 werd een gelegenheidskoor opgericht met de naam Cantate Corde Parvus (klein Cantate Corde). Met een breed repertoire aan kerkelijke en niet-kerkelijke klassieke werken levert deze zanggroep een passende bijdrage aan het afscheid van een overledene of bij een huwelijk.

Het koor Cantate Corde is in 1966, onder de bezielende leiding van de op 8 juli 2019 overleden Harry Muskens, opgericht als KPJ-koor Cantate Corde en werd pas later een oratoriumvereniging. Een oratorium is een omvangrijk muziekwerk voor koorzang en aanvankelijk gebaseerd op een bijbels verhaal. De oratoriumvereniging uit Raamsdonk, met koorleden uit de gehele regio, heeft al een indrukwekkende lijst met uitvoeringen, zoals het Weihnachtsoratorium en de Johannes Passion, beiden van Bach, de Messiah van Händel, het Magnificat van Rutter en Paulus van Mendelssohn, maar ook de volksliederen van Grainger en het Requiem van Daley. Normaal gesproken werken waar alleen (semi)professionele koren zich aan wagen. En dat geldt zeker ook voor het Requiem van Mozart.

Cantate Corde wordt op 6 november bijgestaan door een professioneel orkest en professionele solisten. “Het koor bestaat nu uit ruim 50 leden maar zeker gezien de vergrijzing, zijn voor alle stemgroepen nieuwe leden welkom.”

Kijk voor meer informatie op de website

cantatecorde.nl