Op naar Raamsdonkse Muizenroute

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed

Raamsdonk krijgt eigen muizenfamilie

Het amulet voor de muizenroute Raamsdonk
Ontwerp Joyce Lankhaar

Raamsdonk, 16 maart 2017 - Goed nieuws voor de Muizenroute in Raamsdonk. Straks kan er heerlijk gepuzzeld en gespeurd worden, want alle 9 muizen zijn geadopteerd. En het wordt nog leerzaam ook.

Deze keer maken we kennis met Kobus Koolmuis en Harry Hooimuis.
Net als hun familieleden krijgen zij een eigen plekje. Alle muizen samen vormen een kinderbelevingstocht die ook erg leuk is voor papa’s, mama's, opa’s en oma’s. Ga op pad met amulet, stickervel, GPS-app en kaart en leer spelenderwijs over de geschiedenis van Raamsdonk.

Vijf muizen stelden zichzelf en hun adoptant al voor. Koos Kerkmuis, Mieke Molenmuis, Sofie Schoolmuis, Piet Paardmuis en Zusje Zoolmuis presenteerden zich vol enthousiasme.
De laatste weken ging het snel en werden ook de vier laatste familieleden geadopteerd. Deze week maak je kennis met Kobus Koolmuis en Harry Hooimuis.

En volgende maand leren we ook de laatste twee muizen kennen, dan presenteren Geert Graafmuis en Mario Melkmuis zich.
Houd De Langstraat dus zeker in de gaten, want je krijgt ook meteen te horen vanaf wanneer je precies kan gaan speuren.

MUIZEN EN FAANTEN

Volgens een oud verhaal lokte Vrouwe Gertrudis ooit alle muizen weg uit Geertruidenberg.
Maar een paar muizen trapte daar niet in en zij zijn er nog steeds. De stadsmuizenfamilie, van de eerste muizentocht, werd in 2015 onthuld. Frits Fluitmuis, Barry Brandmuis en de rest van de muizenfamilie zijn intussen al door heel wat kinderen, ouders en grootouders gezocht en gevonden.

Tien muizen in Geertruidenberg en twee muizen houden zich verborgen in Raamsdonksveer. Heel binnenkort krijgt Raamsdonk zijn eigen muizenfamilie.
Hiermee groeit het initiatief van het Toeristisch Platform Geertruidenberg (TPG) en is straks tweederde voldaan.

De bedoeling is dat Raamsdonksveer op termijn ook een eigen familie krijgt, geen muizen maar (oli)faanten.

BEDANKT ADOPTANTEN!

Voor de laatste muizen hebben zich hele goede verzorgers gemeld. Zoals bij echte adopties soms ook gaat, willen sommige ouders anoniem blijven. Kobus Koolmuis weet natuurlijk precies aan wie hij zijn mooie plaatsje in de route te danken heeft, maar voor ieder ander blijven zijn muizenadoptanten anoniem.
Hier kan geen naam genoemd worden, maar een dankjewel is zeker op zijn plaats. Naast Kobus heeft ook Harry Hooimuis onderdak gevonden en kan hij binnenkort in het echt bewonderd worden. Hopelijk bevalt zijn nieuwe onderkomen hem goed en komt hij daar van die kriebel in zijn neus af... Harry is geadopteerd door Drums2Play.
Dennis Smits van Drums2play heeft al een speciale band met de muizenroute. Hij verzorgde voor de stadsmuizen in Geertruidenberg alle geluiden voor de GPS-app en nam alle gedichten, die bij de muizen horen, op in zijn (drum)studio. Dennis geeft aan veel kinderen les en vond het daarom mooi om de muizentocht nogmaals vooruit te helpen. En daar bedanken de initiatiefne- mers hem hartelijk voor.

KOBUS KOOLMUIS

Kobus Koolmuis
Ontwerp Joyce Lankhaar

Hup! Zegt de Koolmuis
enpakt met zijn schop
wel zeventien kooltjes

in één keertje op.
Voor hem zijn die kolen
haast goud! Da’s apart!
Zijn snuit zit vol vegen,
zijn handen zijn zwart:
dat mag bij het spelen.

Enkras! Weer een streep.
Die wast hij wel weg, maar
Waar is toch de zeep?

HARRY HOOIMUIS

Harry Hooimuis
Ontwerp Joyce Lankhaar

Hatsjie! Niest de Hooimuis.
Het hooi geeft hem last,
het kriebelt en jeukt,
het steekt en het krast.
Maar toch gaat hij verder,
er wordt niet gedut,
en Harry bouwt vlijtig
weer door aan zijn hut.
Hatsjie! Nog een keertje;
zijn zakdoek is zoek.
Veegt z’n neus aan zijn mouw
en zijn mouw aan zijn broek!

MOOI TEAM

Michel van den Burg heeft een mooi team om zich heen verzameld. Zelf is hij de drijvende kracht achter de muizenroute in Geertruidenberg en nu zet hij zich vol enthousiasme in voor de route in Raamsdonk. Peter Verschuren hielp bij het kiezen van de locaties en Jan van Strien verzorgde de bijbehorende historische achtergrond. Joyce Lankhaar is druk bezig met de vormgeving en brengt zo alle muizen tot leven. En Ton Biemans voorziet iedere muis van een mooi gedicht. Hans en Ingeborg van RT Praktijk de Brandepoort lezen al het materiaal na op ‘kindvriendelijkheid’. Zoals het amulet, de stickerkaart, folder, GPS-app en de website. De muizentochten in Geertruidenberg en binnenkort in Raamsdonk zijn niet alleen erg leuk om te doen, maar ook leerzaam. Een mooie kennismaking met de lokale historie.
Alle benodigdheden voor de speurtocht in Raamsdonk haal je straks bij één van de vier uitgiftepunten: Theetuin Tante Jansje, Hoeve de Bonte Kraai en Bakkerij van der Westen in Raamsdonk en ook bij VVV Geertruidenberg kun je terecht.

Meer weten over de muizentocht in Geertruidenberg of Raamsdonk? Neem een kijkje op: www.muizentocht.nl.



Bron: De Langstraat - Door Marianne Kerstens - de Jongh

Digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp