Oegstgeester dakpan

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Oegstgeester dakpan van de bovenzijde gezien

De Oegstgeester dakpan is een soort platte dakpan die nog nauwelijks gebruikt wordt. De dakpan is vernoemd naar de plaats waar deze gebakken werd: het Zuid-Hollandse Oegstgeest, hoewel de pan voor het eerst rond 1840 in het Verenigd Koninkrijk gemaakt werd. [1] De pannen werden met name blauwgesmoord geleverd en zijn vrij zeldzaam in gebruik. De vorm is afgeleid van de biberschwanz (beverstaart) waarbij de groeven in die dakpannen het water naar beneden geleiden. Bij de Oegstgeester dakpannen dienen deze groeven ook om de dakpannen in elkaar te laten grijpen. De vorm lijkt op een vissenschub en de bedekking vormt een schubbendak.

De dakpannen werden oorspronkelijk bij twee fabrieken gebakken: 'Josson' pannenbakkerij, officieel De Nijverheid, en de 'Van Sillevoldt' bakkerij. [2]

Bijnamen

De dakpan heeft een aantal bijnamen, waaronder [3] :

  • Beverstaartpan
  • Hartjespan
  • Franse leliepan
  • Jossonpan, deze bijnaam komt van een van de twee fabrieken in Oegstgeest.

Referenties

  1. Pdf-documentMariëtte Polman en Math van Rooden, Het pannendak. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (2008). Geraadpleegd op 4 februari 2015.
  2. Oegstgeester pannenbakkerijen. Gemeente Oegstgeest. Gearchiveerd op 8 januari 2024. Geraadpleegd op 13 november 2014. op 8 januari 2024.
  3. Mombers, Huub. Mombers dakpannengids. Mandate Publishers b.v., Akersloot, pp. 48.