Neergestorte vliegtuigen in Raamsdonk 1943-1944

Uit Wiki Raamsdonks Historie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Identificatieplaatje uit deze B-17. Foto Bas Zijlmans
Identificatieplaatje uit deze B-17. Foto Bas Zijlmans

Wij gaan proberen de verhalen achter de in Raamsdonk gecrashte vliegtuigen te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

  • Op 19 augustus 1943 stortte om 18.20 uur in de Kartuizerpolder een Amerikaanse B-17F-bommenwerper van het 303BG/358BS neer. Het vliegtuig was aangevallen door een Duitse jager, maar uiteindelijk door Flak echt neergehaald. De piloot van dit vliegtuig was 1st Lt J.S. Nix. 

    Vier leden van de elfkoppige bemanning overleefden de crash niet: piloot 1st Lt. James S. Nix ligt begraven op het Amerikaanse ereveld in Margraten, graf H-11-22. Ook co-piloot 2nd Lt. Daniel A. Shebeck (23) ligt daar (graf H-11-1), evenals boordwerktuigkundige T/Sgt. Frank George Krajacic (23) (graf K-7-11). Bommenrichter 1st Lt. R.K. Solverson ligt begraven in de Verenigde Staten.

De anderen overleefden het wel en werden krijgsgevangen gemaakt: waarnemer 1st Lt. L.T. Moffatt, navigator 2nd Lt. D.M. Curo, radiotelegrafist T/Sgt. C.O. Brooke, en de boordschutters S/Sgt. G.W. Buck, S/Sgt. J. Gross, S/Sgt. F.F. Perez en S/Sgt. F.W. Boyd.


  • Op 24 september 1944 crashte om 17.10 uur F/O R.W. Vokey met zijn Hawker Typhoon IB van het 439 Squadron achter het huis Keizersveer 5. De Canadese piloot kwam daarbij om het leven. Hij ligt nu begraven op het Canadese ereveld in Bergen op Zoom, graf 7 F 10.
    Op 24 september 1944 vertrok de 21-jarig Richard Walter Vokey met zijn Hawker Typhoon IB van het 439 Squadron voor een gewapende verkenning van het gebied boven Breda-Gorinchem. Het was pas zijn derde operatie in de lucht. Vokey werd geraakt door luchtafweergeschut en crashte om 17.10 uur; hij kwam terecht achter de woning op Keizersveer 5. De Canadese piloot kwam daarbij om het leven, waarna hij in opdracht van de Duitsers hij door de bewoners naast de schuur werd begraven. Later werd hij herbegraven op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom. Op 21 november 1944 kwam een RAF-jager in de buurt van Geertruidenberg in de problemen. Om 11.45 uur crashte de Franse piloot luitenant A. Segonzac met zijn Spitfire LF.IX van het 329 Squadron. Hij overleefde de crash, maar werd wel gevangengenomen. In totaal verloren tijdens luchtgevechten boven Noord-Brabant 1368 geallieerde vliegers en 278 Luftwaffe-vliegers het leven. Dat betekent dat ruim vijfmaal zoveel geallieerden het leven verloren dan de Duitse vliegers. Dat is ook wel te verklaren; de Duitsers waren vooral met jachtvliegtuigen boven Brabant actief, met één piloot en afhankelijk van het type soms een tweede bemanningslid. De geallieerden hadden met hun bommenwerpers een bemanning van maximaal vijf personen en de zware bommenwerpers een bemanning van tussen de zeven en tien personen.

Dat is alles wat we weten over deze vliegtuigcrashes. Maar er valt vast nog meer over te vertellen.

  • Heeft de bemanning van de bommenwerper het er levend vanaf gebracht?
  • Hoe is het de jachtvlieger vergaan?
  • Zijn er aan de grond nog slachtoffers gevallen of gebouwen beschadigd?
  • Is die Typhoon echt gecrasht of was het meer een noodlanding?
  • En waar is de bommenwerper precies neergekomen?

Er zijn vast nog mensen in Raamsdonk die hier meer van weten! Heeft u hier informatie over, laat het ons weten.

Bron digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp