Mysterieus beeld opgegraven in Raamsdonk

Uit Wiki Raamsdonks Historie

Raamsdonk, 9 maart 2011

Frits Plasman van de Lambertuskerk (links) met het Jezusbeeld en boer David van Leijsen op wiens grond het beeld gevonden werd.
Frits Plasman van de Lambertuskerk (links) met het Jezusbeeld en boer David van Leijsen op wiens grond het beeld gevonden werd.

In een akker in de omgeving van de Lambertuskerk bij Raamsdonk zijn afgelopen maandag brokstukken van een vooralsnog mysterieus beeld opgegraven. Het vermoeden bestaat dat het beeld tijdens de Beeldenstorm in 1566 of kort daarna in een gat in de grond is gedumpt. De eerste indruk is dat het om een Jezusfiguur gaat, bovengekomen tijdens het werk aan een mestopslag.

Tijdens grondverzetwerk haalde loonwerker Wim van Ginneken uit Den Hout het beeld in brokstukken naar boven uit de akker van boer David van Leijsen uit Raamsdonk. Leijsen: "Kijk, daar in die dijk zijn verschillende doorbraken geweest. Dat liet diepe putten achter. Het kan zijn dat ze het beeld gewoon in zo'n gat gemikt hebben."

De graafmachine haalde het borstgedeelte en het deel onder het middenrif in afzonderlijke stukken aan de oppervlakte. De kop van het beeld en de armen ontbreken. Leijsen informeerde het kerkbestuur van de Lambertuskerk over de vondst. Frits Plasman van het kerkbestuur had aanvankelijk de indruk dat het om een heiligenbeeld ging. Bij het schoonmaken van het beeld gistermorgen werd een stralenkrans met de afbeelding van de zon op het borstgedeelte ontdekt. Plasman: "Zo'n stralenkrans is te veel eer voor een standaardheilige. Dit moet een afbeelding van Jezus zelf zijn. Of het inderdaad zo is, daar moeten de deskundigen maar over oordelen."

De door BN DeStem geraadpleegde stadshistoricus van Geertruidenberg, Bas Zijlmans, bevestigt de indruk van Plasman: "Als er zo'n hart op de borst zit, dan is het een heilighartbeeld, dan is het inderdaad Jezus zelf."

Dat de kop ontbreekt, vindt Plasman niet zo erg: "Dat maakt het extra mysterieus."

De gevonden stukken worden morgenochtend weggehaald en voorlopig opgeslagen bij de Lambertuskerk. Ook wordt er morgen nog gepoogd de ontbrekende stukken van het beeld op te graven. Wat er daarna mee gebeurt, is niet bekend. Mogelijk dat de brokstukken van het katholieke beeld toch weer terugkeren naar de plek waar het mogelijk ooit gepronkt heeft: in de nu protestantse Lambertuskerk. Plasman: "In de kerk? Ja, dat zou best mooi staan."

Bron: BN de Stem