Museumbibliotheek

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed

Veel musea hebben een eigen museumbibliotheek. De bibliotheek ondersteunt en archiveert de activiteiten van het museum. Soms is zo'n bibliotheek slechts toegankelijk voor de medewerkers van het museum, maar er zijn steeds meer museumbibliotheken openbaar toegankelijk. De collecties variëren in aantallen van 20 000 tot 300 000 boeken.

Over het algemeen loopt de collectie van de museumbibliotheek parallel met die van het museum. Wie literatuur over Picasso zoekt zal beter slagen bij de bibliotheek van het Stedelijk Museum Amsterdam dan bij het Rijksmuseum. Bij Rembrandt is dat precies andersom. De collectie van de bibliotheken van de kunstmusea bestaat voor een groot gedeelte uit tentoonstellingscatalogi. Dat is een categorie boeken die tot de jaren zeventig van de 20e eeuw nauwelijks bij de boekhandel verkrijgbaar was, en die je in bijvoorbeeld de openbare bibliotheek mondjesmaat aantreft. De musea ruilden dit soort publicaties al vanaf eind 19e eeuw onderling, in binnen- en buitenland.

Niet alleen de kunstmusea hebben bibliotheken, ook natuurhistorische en volkenkundige musea hebben toegankelijke boekencollecties. Tegenwoordig wordt de museumbibliotheek vaak omgedoopt in informatie- of kenniscentrum.

Leeszaal van het British Museum, Londen

Museumbibliotheken

Een paar musea in Nederland die een openbaar toegankelijke bibliotheek hebben (sommige op afspraak)

Amsterdam
Delft
Den Haag
Eindhoven
Groningen
Leiden
Nijmegen
Rotterdam
Utrecht