Met de Raad de boer op in Raamsdonk

Uit Wiki Raamsdonks Historie

29 september 2021

Afgelopen zaterdagochtend (25 september) heeft ZLTO afdeling Drimmelen-Geertruidenberg 14 raadsleden en afgevaardigden van in totaal 5 fracties kennis laten maken met de agrarische sector in Geertruidenberg. Om elkaar te leren kennen, maar ook om van elkaar te weten wat er speelt, welke uitdagingen er in de diverse plantaardige en dierlijke sectoren zijn. En welke knelpunten de agrarische ondernemers in onze gemeente ervaren op hun bedrijf of in hun omgeving. Informatie die de gemeenteraadsleden goed kunnen gebruiken voor lopende dossiers, aandachtspunten én voor hun verkiezingsprogramma.

De boeren en tuinders, die verenigd zijn in ZLTO, hebben de Raad daarbij vooraf ook al een handje geholpen door middel van hun Landbouwvisie, die zij vorig jaar hebben samengesteld voor zowel Geertruidenberg als Drimmelen. Bedoeld om te kunnen verbinden met beide omgevingsvisies, maar ook om een kijkje in de keuken van de lokale agrarische sector te bieden.

Een gezellige en ongedwongen fietstocht door het buitengebied en de kern van agrarisch Raamsdonk bleken zaterdag het perfecte middel om elkaar én de omgeving beter te leren kennen. Verzamelpunt was het erf van broccoliteler Verschuren, tegenover de Lambertuskerk. Met een appeltje voor de dorst mee, trapte het gezelschap eerst richting de Raamsdonkse polder, waar op enkele plaatsen de aandachtspunten rondom het nieuwe maaibeleid, wegenonderhoud en sluipverkeer werden besproken. Na een korte stop bij melkveebedrijf Rovers en het viaduct, waar een deel van de geplande maatregelen rondom sluipverkeer zijn gepland, ging de tocht richting Luiten Ambachtstraat voor een welverdiende koffiepauze bij de familie Pullens. De groep kreeg hier meer te weten over alle activiteiten op dit bedrijf, die met name door 3 zonen worden opgepakt. En kregen de deelnemers uiteraard nog een glaasje van de meervoudig prijswinnende karnemelk van de Ambachtshoeve aangeboden.

Afdelingsvoorzitter Piet Hermus schetste hier de agrarische sector lokaal, maar ook de uitdagingen waar ondernemers mee te maken hebben op regionaal, provinciaal, landelijk en zelfs mondiaal niveau. Terugkijkend naar waar we vandaan komen, het begin van de huidige landbouw in het gebied na de Elisabethsvloed van 600 jaar geleden, tot nu. Hoe we tegenwoordig in dit gebied, variërend van zand tot kleigrond, met een grote diversiteit aan gewassen en sectoren samen werken en leven. En proberen in te spelen op maatschappelijke vraagstukken. Want zoals deze ochtend vaker is gezegd; boeren hebben een oplossing!

De nadruk van de gesprekken lag ook op de toekomst, want de agrarische kern Raamsdonk telt relatief gezien veel jonge ondernemers die willen blijven ondernemen. Zij nemen nu beslissingen en doen investeringen voor een hele generatie. Daar hangt veel en gecompliceerde wet- en regelgeving vanaf, maar ook enorm grote investeringen. Dat is veel complexer dan je in één raadsperiode kan overzien en bovendien is geen enkel bedrijf hetzelfde. Vooruitkijken dus, en flexibel meedenken. De agrariërs hebben hun visie niet voor niet ‘Diversiteit vraagt flexibiliteit’ genoemd.

Na een laatste tussenstop aan de Lageweg, waar met name de lastige bereikbaarheid van bedrijven zichtbaar was, in combinatie met een onveilig en te smalle toegangsweg naar het sportpark en de woonwijk Sluisakker. Via de Heemraadsingel ging de groep rond de middag richting het eindpunt aan de Kerklaan bij familie Oomen. Daar ondervond men meteen aan den lijve een groot verkeersknelpunt bij de wegversmalling. Na een korte uitleg over dit bedrijf en het bekijken van de imposante landbouwmachines, is de ochtend in stijl afgesloten met een frietje van eigen land en de oproep om te blijven besturen met gezond boerenverstand!

ZLTO Drimmelen-Geertruidenber