Rooms Katholieke Lagere Landbouwschool

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
(Doorverwezen vanaf Meester Castenmiller)
R.K Lagere Landbouwschool - Julianalaan 103 - later Brandweerkazerne

1938 - 1945

Hardstenen vierkante gevelsteen, op de punt geplaatst, met daarin een afbeelding van een zaaier, in de voorgevel van wat eens de woning was van het hoofd van de R.K. Lagere Landbouwschool.
Hardstenen vierkante gevelsteen, op de punt geplaatst, met daarin een afbeelding van een zaaier, in de voorgevel van wat eens de woning was van het hoofd van de R.K. Lagere Landbouwschool.

De lessen van de R.K. Lagere Landbouwschool begonnen op maandag 12 september 1938 in het oude Raadhuis in Raamsdonk-dorp.
Er waren toen al plannen voor nieuwbouw. Op 9 september, de dag na het 40-jarig jubileum van koningin Wilhelmina, was de plechtige inzegening van de school.
Omdat de school tijdens de 2e Wereldoorlog in 1943 onder toezicht van de NSB zou komen te staan, besloot men de school te sluiten. Op 17 mei 1944 brandde het Raadhuis af.
Nadat er 2 jaar geen les was gegeven, zijn de lessen in 1945 voortgezet in het Leo-gebouw in Raamsdonk.

Verhuizing

Hoofd van de Rooms Katholieke Lagere Landbouwschool Jozef Victor "Joos" Castemiller * 31 mei 1897 te Stoppeldijk † 10 maart 1961 te Raamsdonksveer
Hoofd van de Rooms Katholieke Lagere Landbouwschool Jozef Victor "Joos" Castemiller * 31 mei 1897 te Stoppeldijk † 10 maart 1961 te Raamsdonksveer.

In 1948 werd de door architect Cees de Bever ontworpen school met bijbehorend woonhuis geopend na een aanloopperiode van meer dan tien jaar. Door allerlei omstandigheden, waaronder de Tweede Wereldoorlog, financiële problemen en materiaalgebrek, liep de beoogde bouw ernstige vertraging op. In die periode werd de Landbouwschool gehuisvest in het voormalige gemeentehuis aan het Heereplein en betrok het hoofd van de school tijdelijk een woning elders in de Julianalaan.

Schoolhoofd

Hoofd van de Rooms Katholieke Lagere Landbouwschool was Jozef Victor "Joos" Castemiller [1] [2] * 31 mei 1897 te Stoppeldijk 10 maart 1961 te Raamsdonksveer (Werd onwel toen hij tijdens de pauze op het kantoor van de landbouwschool in overleg was met zijn collega’s en overleed ter plekke). Gehuwd op 3 augustus 1927 te Princenhage met Cornelia Antonia Christina "Nellie" Voeten * 29 juli 1905 te Princenhage † 8 juni 1945 te Raamsdonksveer (aneurisma).

Joos hertrouwd op 15 juli 1947 te Steenbergen met onderwijzeres Maria Adriana Wilhelmina "Riet" Zomers * 1 augustus 1908 te Steenbergen † 19 december 1983 te Eindhoven. Ze hadden 3 kinderen, Marie-José [3] , Wim en Jos. Woonden aan de Julianalaan 105. (De onderwijzerswoning werd gehuurd en Riet kon er niet blijven wonen. Ze kocht een huis in Oosterhout en is ongeveer een jaar na het overlijden van Joos uit Raamsdonksveer vertrokken). Hierna is de heer Janssens hoofd van de school geworden.

De tuin

De tuin van de landbouwschool was lager gelegen, je moest met trapjes naar beneden. De tuin was groot en stond vol fruitbomen en –struiken. Joos Castenmiller had uit Wageningen fruitbomen laten komen. In de tuin stonden frambozen, bessen, pruimen, abrikozen, kruisbessen. Als er veel fruit was, dan werd dit in de familie uitgedeeld. Ook mochten de buurtbewoners elk jaar kruisbessen komen eten. Joos hield ook erg van asperges, maar de grond aan de Julianalaan leende zich er niet voor. Hij heeft toen ook speciaal zandgrond aan laten voeren, zodat er in de tuin van de landbouwschool toch asperges geteeld konden worden.

Opheffing

De Lagere Landbouwschool heeft van 1948 tot de opheffing in 1965 gebruik gemaakt van het onderkomen aan de Julianalaan. Na een grondige verbouwing kreeg het gebouw de bestemming van brandweerkazerne. De brandweercommandant bewoonde de voormalige onderwijzerswoning.

Bron digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp

  1. Terry van Erp - Joos kwam uit een echte onderwijzersfamilie. Zijn vader was onderwijzer en schoolhoofd op de “normaalschool” (later kweekschool) in Stoppeldijk (Zeeland). Bijna al zijn broers en zussen zaten ook in het onderwijs c.q. waren hoofd van een school, verspreid over heel Nederland.
  2. Terry van Erp - Joos werkte als onderwijzer op een lagere school in het Ginneken en gaf ’s avonds landbouwlessen in de omgeving. Via de NCB werd hij gevraagd om in 1938 schoolhoofd te worden van de R.K. Lagere Landbouwschool in Raamsdonk. In eerste instantie bleef het gezin in ’t Ginneken wonen; Joos heeft ongeveer een jaar naar Raamsdonk gefietst. Toen kreeg hij last van reuma en adviseerde zijn huisarts om te verhuizen. Ze konden kiezen tussen het huis van onderwijzer Hommel in Raamsdonk of een gemeentewoning aan de Julianalaan 105 in Raamsdonksveer. Er werd voor het huis aan de Julianalaan gekozen. Dit betrof het hoekhuis van de gemeentewoningen die naast de te bouwen landbouwschool stonden.
  3. Werd op 6 januari 1977 onder curatele gesteld wegens een geestelijke stoornis zie: https://kranten-raamsdonk.nl/picture.php?/108