Sint Leoschool

Uit Wiki Raamsdonks Historie
(Doorverwezen vanaf Leogebouw)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint Leogebouw in 1944
Sint Leogebouw in 1944

Inleiding

De R.K. BASISSCHOOL voor jongens was gesitueerd aan de westelijke zijde van het Kerkplein, in het centrum van Raamsdonk. De “Sint Leoschool” werd gebouwd in 1926, in een regionale variant van de Amsterdamse School. Sinds de jaren ’70 fungeert de school als verenigingsgebouw. In 1998 werd tegen de westgevel van de school een appartementencomplex "de Leohoeve" gebouwd.

In 1925 werd het weiland naast het liefdesgesticht aangekocht voor de prijs van f 3300,- en eind december werd met de bouw van een nieuw R.K. school Jongensschool annex verenigingsgebouw (Leogebouw) gestart. De nieuwe R.K. Jongensschool is ontworpen door den architect Philip Donders uit Tilburg, de bouw kwam voor voor rekening van het Gemeentebestuur en koste ruim f 25.000.
Op 1 oktober 1926 (feest van Sint Bavo) werd de school en het Leogebouw plechtig ingewijd.

Omschrijving

Sint Leo

Het schoolgebouw heeft een globaal L-vormige plattegrond. Aan de westzijde is een modern tweelaags appartementencomplex tegen de school aangebouwd.

  • Eén bouwlaag onder een samengesteld, overstekend schilddak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen.
  • Geprofileerde bakgoot.
  • In het zuidelijke, westelijke en oostelijke dakschild van de westvleugel brede dakvensters.
  • De gevels zijn opgetrokken in baksteen, met decoratief metselwerk in de plint.
  • De asymmetrische voorgevel (westgevel) van de westelijke vleugel is ter plaatse van de twee tegen de voorgevel gesitueerde klaslokalen voorzien van grote rechtgesloten drielichtsvensters, met ladderroeden in de bovenlichten.
  • De ingangspartij wordt gemarkeerd door een torenachtige opbouw met afgeschuinde hoeken, waarboven een torenhelm. Hierin een portaal met afgeronde hoeken. Hierin een moderne vleugeldeur.
  • Boven het portaal een breed vierruits venster en een beeldnis met beeld, voorstellende de heilige Leo. Aan weerszijden hiervan smalle drieruits vensters.
  • De kopse (noordelijke) gevel van de westvleugel heeft in het midden een uitbouw onder lager schilddak, met aan weerszijden hiervan lage uitbouwen onder plat.
  • Het middendeel wordt op de hoeken gemarkeerd door pilasters.
  • Rechtgesloten vensters met tweeruits ramen.
  • In de oostelijke uitbouw een portaal met betonnen luifel, waarin de achteringang.
  • De achtergevel (oostgevel) gaat gedeeltelijk schuil achter een éénlaags aanbouw, die de school met het appartementengebouw verbindt. De gevel toont een geleding door middel van pilasters.
  • De zuidgevel van de zuidelijke vleugel wordt geleed door pilasters. Hiertussen kruisvensters [1] met kleine roedenverdeling (ladderroeden [2] in de bovenlichten), geheel links twee tweeruits vensters met ladderroeden. Geheel rechts gaat de gevel schuil achter een vensterloze aanbouw onder plat.
  • De oostgevel van de zuidvleugel toont eveneens een pilastergeleding. Links twee tweeruits ramen, gedeeltelijk dichtgezet. Rechts twee grote drielichtsvensters met bovenlichten. In de noordgevel van de zuidvleugel twee drielichtsvensters met bovenlichten.
  • Inwendig toont het gebouw in hoofdlijnen nog de oorspronkelijke indeling. Aansluitend op de vestibule een L-vormige gang. Hieraan liggen in de westelijke vleugel tegen de voorgevel twee grote lokalen.
  • Ten zuiden van de vestibule/gang in de zuidvleugel een gymnastieklokaal en kleedruimte.
  • Op de zuidoostelijke hoek van de zuidvleugel een derde lokaal. In de gangen nog (delen van) de oorspronkelijke tegellambrisering.

Waardering

Het schoolgebouw van de R.K. BasisschoolSt. Leo” is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling: het illustreert de ontwikkeling van het katholieke basisonderwijs in kleinere dorpen in het interbellum. Voorts is het object van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste stijl, een regionale variant van de Amsterdamse School. Het object heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering aan een plein, dat naast de R.K. kerk wordt gedomineerd door gebouwen van katholieke instellingen, het 'klooster',de 'meisjesschool' en de 'bewaarschool'. Voorts is het beeldbepalende schoolgebouw van belang voor het aanzien van de historische kern van Raamsdonk.

Monumentgegevens

  • Monumentnummer: 520052
  • Inschrijving register: 22 augustus 2002
  • Kadaster deel/nr: 82637/42
  • Kadastrale aanduiding: Raamsdonk G 3540
  • Huidig adres: Kerkplein 7


Bron: Terry van Erp


  1. Terry van Erp; Een kruiskozijn of kruisvenster is een raamkozijn dat in vieren wordt gedeeld door een middenstijl (verticaal) en een tussendorpel (horizontaal), zowel in hout als natuursteen. Kruisramen of -kozijnen komen reeds voor in de steenarchitectuur van het 15e-eeuwse Antwerpen. De kruiskozijnen waren aanvankelijk alleen afsluitbaar met luiken, later werd er glas in aangebracht. Een combinatie van beide kwam ook voor. De beide bovenlichten werden voorzien van glas in lood, na 1650 wordt het glas in houten roeden gezet. De onderste ramen werden voorzien van luiken, later ook uitgevoerd als glasvensters. In de zeventiende eeuw verschenen er kruiskozijnen met openslaande onderramen. Een kloosterkozijn is te betitelen als een half kruiskozijn.
  2. Terry van Erp; Het laddervenster is een venstertype dat voornamelijk voorkomt in gebouwen die tot de stijl van de Amsterdamse School behoren. Het venstertype heeft een onderverdeling van roeden die doet denken aan de sporten van een ladder. In de jaren tachtig zijn de laddervensters bij veel huizenblokken vervangen door gewone ramen, wat die gevels een saaiere aanblik heeft bezorgd.