Landgoedeigenaar restaureert torenuurwerk St. Bavokerk Raamsdonk

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 1 okt 2022 om 06:34 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De Langstraat, Raamsdonk, 6 juni 2013<br> '''Lange tijd was het door A. Vos en Zonen uit Nuenen in 1894 gebouwde mechanisch torenuurwerk, met een loop en een slagwerk, van de St. Bavo de enige tijdsaanduiding in Raamsdonk. Al ruim 40 jaar functioneert het uurwerk, dat in een beschermingskast op de tweede verdieping stond, niet meer. Wel is op de zuid-west muur nog de au-thentieke wijzerplaat te zien. De St. Bavo kreeg in 1969 een elektrisch uurwerk met vier v...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De Langstraat, Raamsdonk, 6 juni 2013

Lange tijd was het door A. Vos en Zonen uit Nuenen in 1894 gebouwde mechanisch torenuurwerk, met een loop en een slagwerk, van de St. Bavo de enige tijdsaanduiding in Raamsdonk. Al ruim 40 jaar functioneert het uurwerk, dat in een beschermingskast op de tweede verdieping stond, niet meer. Wel is op de zuid-west muur nog de au-thentieke wijzerplaat te zien. De St. Bavo kreeg in 1969 een elektrisch uurwerk met vier verlichte wijzerplaten. Het oude torenuurwerk is uit de toren van de St. Bavo verwij-derd, waarna Gerard van Beurden en zijn echtgenote Corry zijn de hele winter bezig geweest het bijna 120 jaar oude uurwerk grondig te restaureren en gangbaar te maken. Met succes, want het torenuurwerk functioneert weer als van-ouds. Samen met een prachtige miniatuur van de St. Bavo-kerk wordt het werkende uurwerk tentoongesteld in een glazen vitrine op Landgoed Het Broeck in Raamsdonk.


"Normaal restaureren mijn echtgenote en ik in de wintermaanden historische rijtuigen voor ons museum De Koetserij, maar dat werd afgelopen winter dus het in 1894 gebouwde torenuurwerk'", begint Gerard van Beurden zijn verhaal. Van Beurden is geen onbekende voor het kerkbestuur van de St. Bavokerk, want hij was zo'n elf jaar betrokken bij de twee kerkorgels. Toen de St. Bavo gereed werd gemaakt  voor de grote restauratie, werd. hij gevraag voor het Pels- en Verschueren orgel voorzieningen te maken, zodat er rondom allerlei werkzaamheden uitgevoerd konden worden. M die periode kwam ook de restauratie van het uurwerk ter sprake. Van Beurden: "Er mankeerde van alles aan; er ontbrak het e.e.a., door lekkage was er veel roestvorming en verder hadden ook weersinvloeden en rommel van buitenaf het torenuurwerk zichtbaar geen goed gedaan. Het heeft nog geruime tijd geduurd voor er groen licht voor de restauratie werd gegeven. We hadden te maken met de Elisabeth parochie en dus niet een nieuw soort kerkbestuur. Bij het Bisdom is toestemming gevraagd en uiteindelijk kregen we die. Echter met zo'n pakket aan voorwaarden dat ik er op die manier niet aan wilde beginnen. Toen kwam voormalig wethouder Jan van Strien in beeld, die zich bij het kerkbestuur hard heeft gemaakt voor restauratie en het gaande maken van het uurwerk. lk heb een lijst van werkzaamheden gemaakt en daarbij gesteld dat ik vrijheid van handelen wilde hebben. Het Bisdom verruimde uiteindelijk de voorwaarden