Kruis van Verdienste van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserve-Officieren

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserve Officieren, voordat in 1977 het predicaat Koninklijk verwierf de "Algemene Vereniging van Nederlandse Reserve-Officieren" geheten, heeft een "Kruis van Verdienste van de Algemene Vereniging van Nederlandse Reserve-Officieren" geheten, ingesteld.


In tegenstelling tot het door de regering erkende Kruis van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserve-Officieren voor de Militaire Prestatietocht (een particuliere onderscheiding), mag het Kruis van Verdienste, niet op een militair uniform worden gedragen.

Het kruis

Het kruis is een bijna vier centimeter hoog achtarmig leliekruis. Zilverkleurig en aan de voorzijde blauw geemailleerd.De vier diagonale armen zijn korter dan de staande en liggende armen. Als verhoging is een zilverkleurige beugelkroon bevestigd. Ook in de jaren voordat de Vereniging zich "Koninklijk" mocht noemen was de kroon al aanwezig.
In het midden van het kruis is een medaillon aangebracht waarop de leeuw uit het Nederlandse rijkswapen is afgebeeld. De keerzijde van het kruis is vlak.

Het kruis hangt aan een lint dat is verdeeld in 7 even brede banen rood en blauw. De buitenste banen zijn rood. Op het lint is een ronde zilverkleurige lauwertak geplaatst.

Op het midden van de baton wordt een verkleinde uitvoering gedragen van de ronde lauwertak.

Historie

Tot 1970 was het Kruis van Verdienste gelijk aan het aan het in 1937 gestichte en door de regering erkende Kruis van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserve-Officieren voor de Militaire Prestatietocht.

Het oorspronkelijke kruis en het lint zijn ontworpen door de reserve-eerste luitenant bij het 5e Regiment Veldartillerie A.R. Klein.

Zie ook

Literatuur

  • W.F. Bax, "Ridderorden, eereteekenen, draagteekens en penningen, betreffende de Weermacht van Nederland en Koloniën (1813-heden)", 1973
  • H.G. Meijer, C.P. Mulder en B.W. Wagenaar, "Orders and Decorations of the Netherlands", 1984
  • H.G. Meijer en B.W. Wagenaar, "Onderscheidingen, Eretekens en Sportprijzen voor Vaardigheid", 2000
  • C.H. Evers, "Onderscheidingen", 2001

Externe link

  • Website van de vereniging [1]
  • Afbeelding op onderscheidingen.nl [2] (medailles/onderscheidingen van militaire verenigingen/Kruis van Verdienste)