Koningklijke felicitaties voor briljanten bruidspaar Jos en Mien van Amelsvoort

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Trouwfoto: Jos van Amelsvoort & Mien van Dongen
Trouwfoto: Jos van Amelsvoort & Mien van Dongen

Raamsdonk, 5 mei 2016 - Koning Willem-Alexander stuurde een gelukstelegram, evenals Commissaris van Koning van Noord-Brabant Wim van de Donk, terwijl burgemeester Willemijn van Hees zelfs een bezoek bracht aan de 93-jarige Jos van Amelsvoort en zijn één jaar jongere echtgenote Mien van Dongen. Daar was dan ook alle reden voor, want dit echtpaar was in april maar liefst 65 jaar getrouwd en vierde dus het briljanten huwelijksfeest. Ze kennen elkaar al veel langer, want ze waren buren in Raamsdonk en hadden maar liefst tien jaar verkering. Omdat de vader van Mien nogal streng was, moesten ze het samenzijn stiekem houden. Op de vraag van de burgemeester hoe ze dat dan deden, was het alleszeggende antwoord,"Achter de gordijnen." Mien van Dongen woonde toen op de boerderij van haar ouders, die op de plek stond waar nu basisschool De Hoge Waai is gevestigd en was een van de vijftien kinderen van het gezin. Jos van Amelsvoort kwam uit een gezin van acht kinderen en woonde op honderd meter afstand ook in de Kerkstraat waar zijn vader een slagerij had.



In de oorlog ging Jos bij de boer werken, met als voornaamste reden dat hij dan niet in Duitsland tewerk gesteld zou worden. Hij vertelt over de periode na de oorlog: "Het boerenleven beviel me wel en daarom ben ik voor de Rijksdienst IJsselmeer-polders in de Noordoostpolder gaan werken. Ik hoopte op die manier in aanmerking te komen voor een stuk landbouwgrond. De watersnood in 1953 gooide voor mij echter roet in het eten, want de boeren uit Zeeland kregen toen voorrang. Het werken bij de Rijksdienst heb ik 25 jaar gedaan. We gingen wonen in Emmeloord en later zijn we nog twee keer verhuisd, naar Ens en naar Dronten.
We verhuisden in feite met de ontwikkelingen in de Noordoostpolder mee.
Hoewel we geen boer in de polder zijn geworden, waren we met ons gezin wel een van de eerste pioniers die daar aan de slag zijn gegaan. In 1972 ging mijn moeder naar Het Hoge Veer en zei tegen ons dat als we daar zin in hadden in haar huis konden gaan wonen. Voor ons een prima reden om terug te keren naar ons geboortedorp Raamsdonk. Vanaf die tijd heb ik nog zo'n 12 jaar gewerkt bij een vleeswarenfabriek in Vlijmen. Ik ging daar naar toe met de auto. Op mijn 18e jaar had ik mijn rijbewijs behaald. Ik had nog amper auto gereden, toen de toenmalig burgemeester het examen afnam. Ik moest over de brug naar Geertruidenberg rijden en in de Koestraat moest ik een stukje achteruit rijden. Dat was alles, maar ik was wel geslaagd.'

ONTMOETINGSCENTRUM

Briljanten jubileum: Jos van Amelsvoort & Mien van Dongen
Briljanten jubileum: Jos van Amelsvoort & Mien van Dongen

Wilhelmina van Dongen (roepnaam: Mien) ging na de lagere school werken in de huishouding bij onder andere de gezinnen van Piet van Strien en Jan Verschuren. "Onze bruiloft vond plaats op de boerderij van mijn vader Rien; een nicht was van beroep kok en die heeft het diner verzorgd.
We kregen twee kinderen: Jan (64) en Ans (62). Jan zorgde voor de kleinkinderen Bart (28) en Rob (27) en Ans voor Maaike (34), Chiel (30) en Hanneke (28).
Daarnaast hebben we drie achterkleinkinderen en is een vierde op komst. We hebben veel opgepast op de kleinkinderen en hebben dat altijd met heel veel plezier gedaan; aldus een stralende Mien van Amelsvoort.
Haar echtgenoot dos was aanwezig bij de oprichting van v.v.Victoria, een voetbalclub die later de naam Raamsdonk kreeg.

“Ik had totaal geen talent en ben al gauw gestopt met voetbal en werd toeschouwer,”
vertelt Jos over zijn zeer korte sportcarriére.

Omdat hij altijd hard heeft gewerkt, was er nauwelijks tijd voor hobby’s. In 1998 verhuisde het echtpaar naar de Leo-hoeve, waar ze 18 jaar hebben gewoond. Een bijzondere locatie, want die was precies tegenover de boerderij waar Mien was geboren.

Briljanten jubileum: Jos van Amelsvoort & Mien van Dongen
Briljanten jubileum: Jos van Amelsvoort & Mien van Dongen

Jos kreeg vorig jaar een hartinfarct, waardoor een verhuizing naar Het Hoge Veer noodzakelijk werd. Terwijl Jos nog lag bij te komen in het ziekenhuis, deelde hij aan iedereen die het maar horen wilde mee, dat hij alleen ergens naartoe wilde verhuizen waar hij kon wonen met zijn Mien. Dat was geen probleem in Het Hoge Veer en dus woont het briljanten echtpaar sinds oktober 2015 in het verzorgingshuis in Raamsdonksveer. Geen onbekende omgeving, want de moeder van Mien had vroeger een appartementje op dezelfde gang, evenals de stiefmoeder van Jos van Amelsvoort. Het 65-jarig huwelijk werd in aanwezigheid van zo'n 75 familieleden gevierd op een zondag in het OMC. Daar waren ze zeker geen onbekenden, want Mien heeft er bijna vijftien jaar in de bediening gewerkt en het zilveren, robijnen, gouden en diamanten huwelijksfeest werden er ook gevierd. Een dag eerder was het gezelschap ook al in het Ontmoetingscentrum, want Piet van Dongen, de jongste broer van Mien, vierde daar met echtgenote Gonny hun 50-jarige huwelijk (zie elders op deze Wiki).



Bron: De Langstraat, door: Jan Hoek

Digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp