Koningklijk penningkabinet

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Het pand van het voormalig museum in Leiden

Het Koninklijk Penningkabinet was van 1816 tot 2004 een rijksmuseum op het gebied van munten, penningen en gesneden stenen. Het werd opgericht in de Nederlandse stad Den Haag. Vanaf 1986 was het gevestigd op het Rapenburg 26 in Leiden, provincie Zuid-Holland.

Info

Het Koninklijk Penningkabinet is een gespecialiseerd rijksmuseum met de meest omvangrijke algemene verzameling op numismatisch gebied in Nederland. Tot de taken behoren het beheer van de verzamelingen en de bibliotheek en het verspreiden van kennis over munten, penningen en gesneden stenen. Het Koninklijk Penningkabinet kent drie afdelingen met ieder een eigen conservator:

  • antiek (d.w.z. griekse, romeinse en byzantijnse) munten en gesneden stenen
  • munten van middeleeuwen en nieuwe tijd
  • oude en moderne penningen

Het Penningkabinet biedt de navolgende diensten:

  • de mogelijkheid tot raadpleging van de bibliotheek (ca. 8000 delen)
  • het ter beschikking stellen van de verzameling voor bestudering
  • het publiceren van artikelen en het houden van lezingen
  • het determineren van (gevonden) munten en penningen en reiniging daarvan voorzover het nodig is voor de determinatie.

Voor de uitbreiding van onze kennis van de muntomloop in vroeger tijden, is melding van gevonden munten van groot belang.

Laat daarom vooral uw vondsten op het Koninklijk Penningkabinet zien en vertel ook anderen van de mogelijkheid daar gevonden munten te laten determineren. Uiteindelijk profiteert ook de vinder/eigenaar van de door deze instelling vergaarde informatie!

Collectie

De collectie van het museum omvatte onder meer munten uit gezonken schepen, bijzondere bankbiljetten, gouden penningen, Afrikaanse geld-armbanden en oude muntweegschaaltjes.

In 2000 werd een goudstaaf afkomstig van het schip "Leimuiden" (schip, 1755) van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) op klaarlichte dag gestolen uit het museum. Het was de enige overgebleven baar uit de tijd van de VOC. [1]

Opheffing

In 2004 werd het museum, samen met Het Nederlands Muntmuseum (gevestigd bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht) en de numismatische afdeling van De Nederlandsche Bank ondergebracht in een nieuw museum: het Geldmuseum. Dat heeft in 2013 de deuren moeten sluiten, en een groot deel van de collectie is vervolgens ondergebracht in de Nationale Numismatische Collectie, beheerd door De Nederlandsche Bank in Amsterdam.

Externe link

  1. Goudstaaf VOC gestolen, NRC, 20 april 2000