Kerkmuur

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lange Broekstraat 2a 1787

Ommuring van de katholieke schuurkerk
Ommuring van de katholieke schuurkerk
Dichtgemetseld poortje schuurkerk Raamsdonk
Dichtgemetseld poortje schuurkerk Raamsdonk

Ommuring van de katholieke schuurkerk die hier van 1787 tot 1889 in gebruik is geweest. De oude muur begint bij het woonhuis Lange Broekstraat 2 en loopt door tot bij en langs het pad van Lange Broekstraat 4.

De muur is gemaakt van ijsselstenen. De bovenkant is afgewerkt met een ezelsrug. Dat is een metselconstructie die vaak wordt toegepast als afwaterende beëindiging van gevelvlakken en muren, waarbij de stenen vanaf beide zijden van de muur staand verwerkt worden onder een hoek van 45 graden waardoor een omgekeerde V-vorm ontstaat. Op een aantal plaatsen is de muur versterkt met penanten. Dat zijn uitspringende gemetselde kolommen ter versteviging.

Binnen de muur bevindt zich een schuur, die in 1934 ongeveer op de plaats van de voormalige schuurkerk is gebouwd. De kerk werd afgebroken nadat in 1889 de nieuwe en grote St.-Bavokerk in gebruik was genomen.

In de zijmuur van het huis bevindt zich een dichtgemetseld poortje. Het huis werd in 1787 door de eerste pastoor van de schuurkerk, Johannes Bruijnen, als pastorie in gebruik genomen. Het poortje diende als doorgang van het huis naar de schuurkerk. Het is niet duidelijk of het poortje gemaakt is in de tijd van Bruijnen of van zijn opvolger. Nadat de schuurkerk was afgebroken, werd de pastorie weer boerderij en woonhuis.


Informatiebron: Terry van Erp

• Harry van Wietmarschen.

• Harry Muskens (redactie), Gedenkboek 200 jaar parochie Heilige Bavo Raamsdonk, 1787-1987 (Raamsdonk, 1987) p. 18.

• Mevrouw E.T.A.M. Muskens-Rovers.