Kerkelijke Harmonie Sint Bavo

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Op initiatief van de toenmalige pastoor Leon van Heeswijck werd in Raamsdonk op 1 oktober 1927 de Kerkelijke Harmonie Sint Bavo opgericht.
Harmonie St Bavo in 1952; Op de foto o.a.: Bart Kanters (33 jaren), Burgermeester Prinsen, Crist Schapers, Drik Kanters, Freis van der Plas, Harmonie, Henk Kievits, Huub Vissers Janzn., Jan Fijneman (Jan Kaai), Jan Pauwels, Joop Henselmans, Jos Sm, Kees Langerwerf (oud wethouder), Nellis Waas (52 jaren), Pastoor van Herpt (53 jaren), Piet Langerwerf, Pieter Kuijsters Janzn, Sjefke Kuijsters, Toon van Drunen, Willeke Thijsen
Het probleem was toen echter dat de 18 enthousiastelingen nog nooit een muziekinstrument hadden bespeeld en bovendien niemand noten kon lezen. Via collectes, acties en financiële bijdragen werd geld bijeengesprokkeld om instrumenten aan te schaffen. Onder de bezielende leiding van dirigent P. Verschuren uit Waspik moeten de repetities ook van een leien dakje zijn gegaan, want enkele maanden na de oprichting werd al de eerste serenade gebracht bij het gouden bruidspaar Balmakers.
In 1945 werden overal bevrijdingsfeesten gevierd, zo ook in Raamsdonk. Met elf nog bespeelbare instrumenten werd onder enorme belangstelling door de harmonie een mars door het dorp gemaakt en tot diep in de nacht werd er op de harmoniemuziek gehost en gedanst. Hoogtepunten waren onder andere de zomerfeesten in de tuin van beschermheer van De Eendracht mr. Theo Heere, waar bij de pittige marsen van de harmonieën Sint Bavo en De Eendracht de wijn, die in koperen ketels werd aangevoerd, rijkelijk vloeide. Het was altijd een plechtig moment als de beschermheer aan het eind van de avond het glas hief en zei: Jongens, we nemen er nog een op de valreep, en ook deze keer voor elk der beide harmonieën een nieuw instrument cadeau.
 
Dankzij een gift van een gulle parochiaan en de medewerking van het plaatselijke bedrijfsleven stond er al snel na de oprichtingsdatum een zeskantige houten muziekkiosk met leiendak en op de top een harpje aangeboden. De kiosk kreeg een plaats in het park voor de Sint Bavokerk. Het voeren van de naam ‘Kerkelijke Harmonie Sint Bavo’ hield onder meer in dat de kerk ook de verantwoording droeg voor alle uitgaven van het korps. Deze sterk paternalistisch gekleurde kerkelijke voogdij, zoals toenmalig pastoor Van Herpt het uitdrukte, werd in 1968 verlaten. In de statuten werd toen bepaald dat de vereniging het zich tot haar taak rekent plaatselijke feesten en tradities muzikaal op te luisteren.
Toen in 1982 ook een showkorps werd opgericht, was Sint Bavo niet langer een harmonie, maar ging zij verder als muziekvereniging Sint Bavo. Vanzelfsprekend zorgen leden van de muziekvereniging nog steeds tijdens allerlei plaatselijke tradities én kerkdiensten voor de muzikale omlijsting.

  Bron: Terry van Erp

Website St. Bavo: muziekverenigingstbavo.nl