Jongens uit Raamsdonk in Indonesië
Het hoe en waarom, door een van onze wapenbroeders
Nu het ongeveer 50 jaar geleden is, dat het conflict met Indonesië in militair opzicht achter ons ligt, bestaat bij velen de behoefte om de balans op te maken van het aandeel dat de inwoners van het dorp hierin hebben gehad.
We beperken ons echter vooral tot de persoonlijke gegevens voor zover we die hebben kunnen achterhalen. Bij voorbaat onze verontschuldigingen als we in deze opzet niet helemaal geslaagd zijn.
De bedoeling van dit boekje is om voor de inwoners uit Raamsdonk dorp een indruk te geven van het feit, dat in de jaren 1945 - 1962, dus kort na de tweede Wereld Oorlog uit ons dorp diverse jonge mannen werden uitgezonden naar het toenmalige Nederlands Oost Indië. Sommigen van hen waren vrijwilligers, maar het merendeel werd als dienstplichtige uitgezonden, om -zoals het toen werd geformuleerd- "de orde en vrede in dat gebied te herstellen".
De aanleiding hiertoe was de rede van H.M. koningin Wilhelmina, gehouden in 1942 vanuit Engeland vanwege de Duitse bezetting, waarin ze sprak over de onafhankelijkheid van het huidige Indonesië gestalte te geven, na de oorlog met Japan.
Nederland was een van de landen waarvan de vroegere koloniën door Japan bezet was.
Vanwege allerlei maatregelen, die buiten Nederland om werden genomen, verliepen de zaken anders dan de regering had voorzien. Dit had voor Nederland zoals wij allen weten een tragische afloop. Het is niet de opzet van dit bundeltje om hierover een politiek oordeel uit te spreken. evenmin is het de bedoeling om de wijze van opvang door de regering bij onze terugkomst te belichten. Dat doen wij dus niet.
Wij hebben ons echter ten doel gesteld om u via een summiere informatie een indruk te geven van het aantal jonge mannen dat uit het dorp naar het toenmali-ge Nederlands Oost Indië werd uitgezonden.
Hoofddoel van dit boekje is, om nu en later nog te kunnen nagaan, niet alleen hoeveel jonge mannen er uitgezonden werden, maar vooral ook om te kunnen nagaan wie die jongen mannen waren.
Onder de moeilijke omstandigheden waarin men vaak verkeerde en op het wel en wee van ieder persoonlijk wordt zoals gezegd niet ingegaan. Wij hopen, dat u bij het lezen van dit boekje een indruk zult krijgen van de omvang van deze, ook voor ons dorp, zo ingrijpende gebeurtenis, die wij niet mogen vergeten...
Auteur: A.J. Roosenbrand mei 1997
Bron: Nederlands Oost Indië door Huub Waas
Digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp