Jean de Baillet
Jean-Baptiste-François-Hyacinthe de Baillet (Antwerpen, 4 oktober 1757 - Berchem, 7 augustus 1815) was een Zuid-Nederlands politicus en edelman met de titel van graaf.
Levensloop
Hij was de zoon van de Luxemburgse edelman Bonaventure-Servais de Baillet en Maria Theresia Cogels, een zuster van Jan Baptist Cogels.
Hij werd hoofd van de Armenzorg in Antwerpen in 1782 en in 1784 werd hij schepen van deze stad. Bij het uitbreken van de Brabantse Omwenteling vervoegde hij de statisten van Hendrik van der Noot en werd lid van het comité dat in Antwerpen de macht overnam. Toen de tot soeverein congres van de Verenigde Nederlandse Staten omgevormde Staten-Generaal in augustus 1790 nieuw politiek personeel zocht, nam de graaf de Baillet in dit congres zitting. Hij maakte deel uit van de delegatie die op 20 november 1790 in Den Haag aan de Oostenrijkse gevolmachtigde minister Florimond de Mercy-Argenteau een voorwaardelijke wapenstilstand ging aanbieden, en vervolgens, na de verovering van het land door Bender, van de delegatie die de overgave ging aanbieden.
Hij kreeg amnestie en werd in 1793-1794 nog burgemeester van Antwerpen, tot de Franse verovering na de slag bij Fleurus.
Getrouwd met Thérèse du Bois de Vroylande, waren ze de ouders van zeven zoons, die hoge ambten bekleedden.
Literatuur
- F. HENNEBERT, Jean-Baptiste de Baillet, in: Biographie nationale de Belgique, T. I, Brussel, 1866, col. 644-647.
[[Categorie:Adel in de Nederlanden in de 18e eeuw]]