Janus van Strien & Anna Buijks

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Janus van Strien & Anna "Kee" Buijks
50 jaar getrouwd
zondag 16 februari 1975
Adres per 1 januari 1949 Lange Broekstraat 10 voorheen C57
Naam Adrianus Wilhelmus "Janus" van Strien
Geboortedatum 31 augustus 1898 te Raamsdonk D333
Overlijdensdatum 9 januari 1990 te Raamsdonksveer
Beroep landbouwer
Naam vrouw Anna Cornelia "Anna" Buijks
Geboortedatum 8 januari 1900 te Raamsdonk D271
Overlijdensdatum 24 mei 1982 te Raamsdonk
Huwelijksdatum 16 februari 1925 te Raamsdonk

Janus was de zoon van Huib van Strien & Anna de Bont‏
Anna was de dochter van Bertus Buijks & Bets Boons‏

Kinderen Gezin op deze Wiki
Johanna Josephina "Jo" van Strien‏‎ Cees van Leeuwen & Jo van Strien
Elisabeth Catharina Cornelia "Beth" van Strien‏‎ Zuster Angela
Cornelia Johanna "Cor" van Strien Henk Brenters & Cor van Strien
Lambertus Josephus "Bart" van Strien Bart van Strien & Rie Kemmeren
Huibert Josephus "Huib" van Strien Huib van Strien & Sien van Dongen
Josephus Nicolaas "Sjef" van Strien‏‎ Sjef van Strien & Nel den Boer
Jacobus Cornelis "Koos" van Strien‏‎ Koos van Strien & Jo van Dongen
Adrianus Johannes "Jos" van Strien Jos van Strien & Jo Verbunt
Johannes Cornelis "Jan" van Strien‏‎ Jan van Strien & Jannie Oome
Petronella Antonia Beatrix van Strien * 14 maart 1938 † 5 augustus 1939 te Raamsdonk
Cornelis Johannes Pieter "Cees" van Strien Cees van Strien & Jo de Bie
levenloos 1 maart 1944 te Raamsdonk

Janus van Strien werkte voor zijn trouw en met zijn broers op het landbouwbedrijf van zijn vader toen in 1914 de oorlog uitbrak, moest hij evenals zoveel anderen de militaire dienstplicht vervullen.
Hij zocht zijn aanstaande vrouw in Raamsdonk op Lange Broekstraat 10 (C59).

Op 22 december 1924 kocht Janus van Strien: “Een woonhuis met schuur en tuin onder de gemeente Raamsdonk, kadastraal bekend aldaar in sectie G. nummer 1493, groot elf aren twee en zestig centiaren, tevens enige percelen bos en weiland onder de gemeente Raamsdonk, sectie G. nummer 1737, nummer 224, en nummer 1927 , alzo te samen groot drie en zeventig aren acht en zestig centiaren. Hij kocht deze goederen van zijn schoonvader Bartje Buijks voor de prijs van zes duizend gulden”

Janus en Kee gingen na hun trouwen in 1925 in het ouderlijk huis van Kee wonen. Opa en Oma Buyks bleven bij hun inwonen. Oma van Strien was al jaren ziek en overleed op 10 april 1928.

Later kocht Janus in 1929 een perceel weiland in den Ouden Polder kadastraal bekend sectie G nummer 225 groot vijftien aren twintig centiaren. Op 10 mei 1950 kocht Janus van Dingeman Lankhhuyzen een perceel weiland met kade in den Zuidpolder sectie G onder de nummers 767 en 768 tezamen groot vier en tachtig aren en drie en dertig centiaren voor de prijs van 1600 gulden. Op 9 juli 1953 van zijn zwager het perceel bouwland sectie G nummer 1696 groot 3 Aren en vijftig Ca. 11 Juni 1960 verschenen voor notaris A.Schaap 5 personen allen bij volmacht handelend in hun hoedanigheid als lid van het R.K. parochie van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart te Raamsdonksveer, verklaren voor de som van f 3000,- te hebben verkocht aan Adrianus Wilhelmus van Strien, wonende, Lange Broekstraat 10 het perceel weiland in de Zuidpolder sectie G nummer 722 groot een hectare zes are en tachtig centiare. De drie en twintigste februari 1962 verscheen voor mij Arie Schaap, notaris ter standplaats Raamsdonk: Lambertus Buyks die verklaart voor f 1000,- te hebben verkocht aan Adrianus van Strien het woonhuis met ondergrond gelegen aan de Lange Broekstraat 12 kadestraal sectie G 1782 en 1241 tezamen groot 7 aren en veertig centiaren.

Verschillende jaren was Janus voorzitter van de Bejaardenbond, de tegenwoordige KBO. Dit was voor hem een gezellige tijd.. De vergaderingen opende hij altijd zelf met de woorden “hiermee open ik de vergadering en geef het woord aan Anneke, de secretaresse“. Enkele andere uitdrukkingen van hem waren: “niet te gauw ergens voor tekenen, want dan hang je eraan.“ Bovendien had hij graag een borreltje, al was het glaasje dan met wijwater gevuld, dat was niet zo’n probleem, als het van boven maar goed gevuld was.

Met de jaren kwamen ook langzamerhand de gebreken, zodat Janus zijn vrouw zo af en toe wel eens hielp, dat was voor hem geen probleem. Hij kon stofzuigen en de krant lezen tegelijk, zodat zijn opdracht op tijd klaar was, helaas viel het hem toch tegen toen hij er alleen voor stond, want op 24 mei 1982 stierf Kee, en bleef Janus alleen achter in de Dijkgraafstraat.
Na enkele jaren verhuisde hij naar het bejaardenhuis “Het Hoge Veer “, waar hij in het begin veel moeite had om te wennen. Tevens was het voor hem moeilijk te aanvaarden, dat de man van zijn oudste dochter plotseling was overleden. Zijn levenslust raakte op en stierf Janus op 91 jarige leeftijd in Raamsdonksveer en werd begraven op het Kerkhof bij de Sint Bavokerk in Raamsdonk.

Onderstaand een schrijven van 24 april 1920 van het parochiebestuur aan:
Brief aan de bisschop van het bisdom ’s-Hertogenbosch voor machtiging voor de verkoop van een stuk grond in de Vlaaikens gelegen achter de voormalige schuurkerk aan De Bergen aan H. Buijks.
Uit aantekeningen van het kerkbestuur blijkt dat dit stuk grond eerst was aangeboden aan de leden van het Kerkbestuur voor f 600,-. Toen er geen belangstelling voor was ,werd besloten het perceel grond publiek te veilen. Het hoogste bod was echter f 520,- Aangezien dit bedrag lager was dan in de machtiging van augustus 1919 was vermeld, moest een nieuwe machtiging worden aangevraagd. De lezer mag ondanks de toelichting in de brief aan de bisschop zelf zijn conclusie trekken over de hoogte van het bedrag f 750,-

Wiki Raamsdonk
Heeft u meer informatie, aanvullingen of vragen over de panden en/of personen op deze pagina? wiki.raamsdonk@gmail.com of info@raamsdonks-historie.nl