Herdenking 70 jaar bevrijding

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed

TON BIEMANS ZEGT HET MOOI BIJ DE DODENHERDENKING: IK BEN VAN NA DE OORLOG, LATEN WE DAT ZO HOUDEN, LATEN WE DAT ECHT ZO HOUDEN!

Met de verschillende oudheidkundigenkringen uit de gemeente Geertruidenberg herdenken we in het weekend van 31 oktober & 1 en 2 november de bevrijding van zeventig jaar geleden. Naast de oudheidkundigenkringen, de hulp van vrijwilligers en de steun van een groot aantal bedrijven helpt ook de gemeente mee aan het herdenkingsevenement.

Burgemeester Willemijn van Hees vindt het belangrijk om te herdenken.

Willemijn van Hees

“Dat is zeker belangrijk. Het is met name goed om jongere generaties mee te nemen in wat oudere generaties zelf hebben moeten meemaken. Om dat continue vers voor ogen te houden: vrijheid, alles wat in grondwet staat en het geluk dat we hebben om dat te uiten. Vrijheid van godsdienst, vrijheid van demonstratie, vrijheid van meningstuiting. Elk afzonderlijk een groot goed in deze democratie, maar we nemen ze te vaak voor ‘granted’ aan.”
Burgemeester Van Hees noemt als voorbeeld dat ze onlangs twee mensen ‘nieuwe Nederlander’ mocht maken. “Ik wijs ze dan op de grondwettelijke rechten én plichten die je krijgt. Maar in de rest van het jaar verbaas ik me wel eens over hoe weinig we er bij stilstaan, in de vaart der volkeren. Nu IS opkomt merk je dat het dichterbij komt. Dan hoop je dat het gezegde dat elke generatie een oorlog moet meemaken niet waar is. En dan vind ik dat Ton Biemans het bij de dodenherdenking mooi zegt: ‘ik ben van na de oorlog, laten we dat zo houden’. En laten we dat ook echt zo houden. Daarom is het goed dat we herdenken, dat we er even bij stilstaan dat we bevrijd zijn.”
De gemeente hoopt ook dat verhaal van vroeger nu bij kinderen komt. “Door verhalen te vertellen over hoe de mensen van toen het hebben meegemaakt, kun je kinderen het besef geven hoe het was. Stel ze de vraag hoe het zou zijn als ze niet naar vriendjes kunnen.

Of niet naar buiten.

In Amsterdam werd er bij het oorlogsverhaal een stapeltje tulpenbollen neergezet. ‘Dit is vandaag je eten’.

Dan zie je kinderen kijken: ‘ik zeg nee tegen spruitjes, maar dit ziet er nog minder lekker uit’.

Het is goed om kinderen het verhaal mee te geven.”
Naast kinderen ziet de gemeente ook het belang van veteranen, men werkt er aan om dat nog groter te maken. “We willen de veteranendag breder weg zetten. Het gaat niet alleen om de oudere veteranen, we willen ook de jongere veteranen erbij betrekken. Het is ook belangrijk om hun verhaal te horen. Het is ook goed dat er bij het herdenkingsweekend veteranen en kinderen van veteranen naar de gemeente komen. Voor hun is het bijzonder om te
zien dat wij hun ouders – en de strijd die zij hebben gestreden – zo waarderen. Hoe mooi is het dat je vader als held wordt gezien in een ander land. Laten we dat vooral recht aandoen.”

Bron: Bestand:HERDENKING-70-JAAR-BEVRIJDING-31-OKTOBER-1-&-2-NOVEMBER-2014.pdf