Halvezolenroute over de halvezolenroute

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed

Eén website waar docenten en leerlingen van basisscholen in de gemeenten Geertruidenberg, Heusden en Waalwijk verhalen over de omgeving van hun eigen school kunnen vinden, dat is het doel van deze website. Lees verder voor meer informatie over het onstaan van de website en zijn voorloper, de Kunstroute Halvezolenroute.

Kunstroute

De Kunstroute Halvezolenroute bevat fysieke en digitale kunst en is te downloaden via de fiets- en wandelrouteapp Brabant Vertelt. De Kunstwerken en de Halvezolenroute komen voort uit de gezamenlijke kunstvisie van de gemeenten Geertruidenberg, Waalwijk en Heusden.

Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (bkkc) heeft die visie in opdracht van de drie gemeenten opgesteld. Het advies was om langs het Halvezolenpad, het fietspad op het voormalig spoortracé, hedendaagse kunstwerken te plaatsen.
De kunst verwijst naar de rijke geschiedenis van de Langstraat: de schoen- en lederindustrie, de spoorlijn, de natuur en het landschap.

Het resultaat is de Halvezolenroute. Deze route vertelt het verhaal van de Langstraat. Behalve de kunstwerken zijn er animatiefilms en gedichten gemaakt voor de kunstroute. De beelden zijn te bekijken en beluisteren via de fiets- en wandelrouteapp Brabant Vertelt. De fietsroute loopt van de Markt in Geertruidenberg tot het Raadhuisplein in Drunen, met de mogelijkheid om verder te fietsen naar de Venkantbrug in Vlijmen.

Het project is mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie. De inhoud is tot stand gekomen door medewerking van partners uit de drie gemeenten op het gebied van kunst, cultuur, erfgoed en toerisme.

Educatie

In het verlengde van de app is deze educatieve website ontwikkeld voor het onderwijs. Op de website wordt de lokale erfgoededucatie gebundeld en ontsloten. Het is een digitale portal waar de verhalen van de Halvezolenroute worden aangevuld met de verhalen die er in de omgeving van een school liggen én die aansluiten bij thema's en onderwerpen van de scholen. Zo kunnen de kinderen kennis maken met de verhalen over de geschiedenis van hun eigen dorp, hun wijk, gebouwen waar ze langs fietsen of straten waar ze spelen.

De website is ontwikkeld door Nedview en Buro CO Cultuur Ontmoetingen in samenwerking met pilotscholen: bs De Wilsdonck, bs De Hoge Waai, Teresiaschool, bs Meerdijk, Athena Onderwijs en Th. J. Rijkenschool.

Help mee!

Heb je mooie foto's bij de POI's op de website? Ken je een educatief project dat goed aansluit bij een bepaalde POI? Klopt er informatie bij een POI niet of moet er meer informatie bij? Stuur dan een email naar info@salha.nl.

Literatuur

Wil je meer weten over de historie van de Langstraat en het Halve Zolenlijntje?
Neem eens een kijkje op Canon van Waalwijk, QR-code Heusden en Canon van Raamsdonk.

Interessante boeken:

  • Langstraters, Auteur: Nol Kleijngeld, ISBN: 978-90-818278-1-2
  • Venster op Waalwijk, Een historische canon in dertig verhalen, Uitgave: Gemeente Waalwijk, 2010, ISBN: 978-90-800557-2-8
  • Het halve zolenlijntje 1866-2011, Auteur: Jacqueline Heijenbrok e.a., ISBN: 978-90-5345-426-8
  • Leven met leer, Persoonlijke verhalen uit de Langstraatse schoenen- en lederindustrie, Auteur: Marlie Michiels en Hetty Dekkers, ISBN: 978-909025621-4

De samenstellers van deze website hebben ernaar gestreefd de wettelijke bepalingen op beeldmateriaal te respecteren. Het Streekarchief probeert de rechthebbenden van beeldmateriaal zoveel mogelijk te achterhalen. Mocht je beeldmateriaal zien waarvan je weet bij wie de rechten berusten of heb je bezwaar tegen het publiceren hiervan op deze website, neem dan contact op met het Streekarchief: info@salha.nl

Digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp