Geertruidenberg worstelt met bezwaarprocedure omwonenden Bergenstraat 29 Raamsdonk

Uit Wiki Raamsdonks Historie
GemeenteBelangen streeft tot naleving van de nieuwe Omgevingswet en bepleit Burgerparticipati

Nadat bekend was geworden dat de nieuwe eigenaar van de historische boerderij, gelegen aan de Bergenstraat 29, een rijksmonument en een van de oudste woonhuizen in Raamsdonk, had laten weten plannen te hebben tot oprichting van een wagenmakerijmuseum zijn de omwonenden direct in actie gekomen...

Allereerst is getracht met de initiatiefnemer in contact te komen, maar deze weigerde iedere vorm van overleg. Daarop besloten de buurtbewoners een ‘proforma’ bezwaar in te dienen bij Burgemeester & Wethouders conform de nieuwe Omgevingswet zodat zij aan het begin van de procedure konden aangegeven wat hun bezwaar is op de plannen van de initiatiefnemer.

Waar de initiatiefnemer via de voordeur op het gemeentehuis wordt ontvangen, een kopje koffie krijgt aangeboden en te woord wordt gestaan door een ambtenaar worden bezwaarmaker(s) verzocht achterom te lopen en ten onrechte in de ‘wachtkamer’ plaats te nemen.

Het dossier Bergenstraat 29 kent vele overeenkomsten met andere zaken binnen gemeente Geertruidenberg, waarbij de ambtelijke organisatie het niet al te nauw neemt met de afdoeningstermijnen en handhaving. Terwijl de omwonenden nog in afwachting waren van afwikkeling van de vergunningaanvraag werd er tot hun ontsteltenis al begonnen met verbouwingswerkzaamheden aan zowel de binnen- en buitenruimte. Nadat hiervan collectief melding was gemaakt bij de gemeente werden deze activiteiten tijdelijk gestaakt om vervolgens enkele dagen later weer te worden hervat.

Inmiddels was gebleken dat de gemeente aan de initiatiefnemer een vergunning had verleend voor het realiseren van een ‘eigen’ inrit, waarop geen bezwaarmogelijkheid bestond. Hetgeen achteraf een misverstand en onjuiste publicatie bleek. Omwonenden beschouwen de realisatie van de inrit in combinatie met de aanleg van drie parkeerplaatsen als onlosmakelijk van de gehele procedure en het bevreemdt hen dat deze reeds wordt afgegeven, daar de bezwaarprocedure nog hangende is en de gemeente aangeeft dat alle informatie van de initiatiefnemer nog niet is ontvangen en dringen nogmaals aan op een dialoog, daar iedere vorm van communicatie met initiatiefnemer onmogelijk is.

Voor omwonenden is de maat vol als een groot deel van de terp waarop de historische boerderij is gevestigd wordt afgegraven en plaats moet maken voor afzichtelijke bestrating.

De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit oordeelt in haar vergadering van 20 april 2021 dat de uitgevoerde bestrating en het plaatsen van de keerwand een aanzienlijke verslechtering betekenen van de omgevingskwaliteit. De mate van verharding en de gekozen materialisering sluiten niet aan bij de karakteristiek van het rijksmonument, noch bij de directe omgeving en de karakteristieken van het bebouwingslint in Raamsdonk en doet een aantal suggesties aan initiatiefnemer ter verbetering van de situatie en de omgevingskwaliteit, waaronder het opstellen van een omgevingsplan in samenspraak met de omwonenden.

Initiatiefnemer laat in een verklaring aan de gemeente weten dat de nu uitgevoerde terreininrichting tegen hoge investeringen wellicht nog passender kunnen worden uitgevoerd met opvolging van de aangedragen suggesties. Echter dit impliceert dat gedane investeringen moeten worden teruggedraaid tegen hoge kosten. Deze kapitaalvernietiging wenst de eigenaar niet uit te voeren, temeer de relatieve meerwaarde als beperkt wordt ervaren.

Omwonenden zijn van mening dat hiervan zeer waarschijnlijk geen sprake was geweest als de plannen vooraf met alle betrokkenen waren besproken overeenkomstig de nieuwe omgevingswet.

Daarnaast worstelen de gemeente Geertruidenberg en het college ook met het verstrekken van de omgevingsvergunning voor de verbouw van het rijksmonument Bergenstraat 29 te Raamsdonk tot woning en wagenmakerijmuseum. De “vaste commissie van advies voor bezwaarschriften” verklaart de bezwaren van omwonenden met betrekking tot omgeving/buurt en parkeren als gegrond en verzoekt de gemeente Geertruidenberg om een draagkrachtige motivering, die de kleinschaligheid van het wagenmakerijmuseum en horecafunctie waarborgt, in haar beslissing op te nemen.

Echter, de gemeente is van mening dat de adviezen van de commissie niet handhaafbaar zijn en schrapt deze passage eenvoudigweg en stelt dat de nieuwe functie passend is in de omgeving en het beperkte museumoppervlak van 90m2 zorgt voor geringe bezoekersaantallen.

GemeenteBelangen stelt vraagtekens bij de algehele zienswijze van de gemeente en het college.

Waarom is de omgevingswet niet toepast, terwijl hier heel duidelijk sprake is van een bestemmingswijziging? Waarom is de burgerparticipatie in een vroegtijdig stadium geweigerd? Waarom zijn de bezwaren van omwonende(n) niet serieus genomen?

GemeenteBelangen is van mening dat dergelijke processen en procedures voor verbetering vatbaar zijn. Bezwaarmakers zouden niet onwetend plaats hoeven nemen in een ‘wachtkamer’. GemeenteBelangen pleit voor ‘breed’ gehoor en wil vroegtijdige participatie stimuleren om tijdig belangen, meningen en creativiteit op tafel te krijgen. Zodat partijen niet tegen over elkaar staan, maar streven naar consensus. Samen voor elkaar!

Geschreven door: Ruud de Vetter