Gedenktekens

Uit Wiki Raamsdonks Historie

Monumenten en plekken die herinneren aan de periode 1940-1945 in Raamsdonk en de huidige gemeente Geertruidenberg


RAAMSDONK
PLAQUETTE OMGEKOMEN INWONERS RAAMSDONK
Aan de muur van de Sint Bavo-kerk is in 1994 een plaquette onthuld met daarop de overleden oorlogsslachtoffers uit Raamsdonk in de periode 1940-1945

MONUMENT LAMBERTUSKERK RAAMSDONK
Bij de Lambertuskerk is een monument opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen Britse militairen tijdens de ‘tankslag’ op 31 oktober 1944 bij de kerk.

GEZAMENLIJK GRAF BURGERSLACHTOFFERS ALGEMENE BEGRAAFPLAATS RAAMSDONK
Op de Algemene begraafplaats in Raamsdonk (bij Lambertuskerk) is een gezamenlijk graf met tien oorlogsgraven.
Dit zijn Protestantse burgers die gevallen zijn in de dagen rondom de bevrijding van Raamsdonk en Raamsdonksveer op 31 oktober 1944.

OORLOGSGRAVEN R.K.-KERKHOF RAAMSDONK
Op de R.K.-begraafplaats in Raamsdonk zijn twee oorlogsgraven aanwezig van soldaat C.M. Oome, overleden op 19 mei 1940 in Dordrecht en verzetsman Andries de Bont.


RAAMSDONKSVEER

OORLOGSMONUMENT VRIJHEIDSTRAAT
Gemaakt door Theo Besemer en op 1 april 1991 onthuld. Het monument vervangt het oorspronkelijke herdenkingsmonument, dat sinds 1962 in het park van Raamsdonksveer stond, en in 1989 is gestolen. Later is bij het monument een plaquette geplaatst met daarop de namen van de gevallen burgerslachtoffers uit Raamsdonksveer en een plaquette met de namen van de slachtoffers uit Raamsdonksveer die gevallen zijn in het voormalige Nederlands- Indië.

MONUMENT DHR. A. BREJAART OP HOEK SINT JOZEFLAAN / BREJAARTSTRAAT
Plaquette ter nagedachtenis aan de op 23-08-1944 neergeschoten gemeenteambtenaar. De plaquette was oorspronkelijk bevestigd in de hal van het voormalige gemeentehuis van de gemeente Raamsdonk aan het Heereplein in Raamsdonksveer (gebouw waar nu o.a. het Heerehuys in gevestigd is). In 1994 is de plaquette verplaatst naar de locatie aan de Brejaartstraat.

GEZAMENLIJK GRAF BURGERSLACHTOFFERS R.K.-KERKHOF RAAMSDONKSVEER
Op de R.K.-begraafplaats in Raamsdonksveer is een gezamenlijk graf met zeven oorlogsgraven. Dit zijn katholieke burgers die gevallen zijn in de dagen rondom de bevrijding van Raamsdonksveer op 31 oktober 1944.


GEERTRUIDENBERG
OORLOGSMONUMENT STADSWEG
Gemaakt door Paul Elshout en op 8 december 1984 onthult door Prins Bernhard.

OORLOGSGRAVEN OP ALGEMENE BEGRAAFPLAATS
Drie Nederlandse oorlogsgraven naast elkaar van: Soldaat J.A Pruijsten, overleden in Rotterdam op 31-05-1940 D.A. Berende en J.C, van 't Slot, beide lid van het verzet en overleden in Geertruidenberg op 19-11-1944.

MARKT 37 EN PAPENSTRAAT 2 STOLPERSTEINE
Voor Markt 37 en Papenstraat 2 liggen in de bestrating Stolpersteine ter nagedachtenis aan de vermoorde Joodse inwoners van Geertruidenberg, die woonden op deze plekken.