Frederik Maria Alphonsus Josephus Ridder de van der Schueren

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Frederik Maria Alphonsus Josephus "Frits" ridder de van der Schueren
Frederik Maria Alphonsus Josephus "Frits" ridder de van der Schueren
Wapen van De van der Schueren
Wapen van De van der Schueren

F.M.A.J. (Frits) Ridder de van der Schueren.

  • Geboren ‎24 januari 1878 te 's-Hertogenbosch
  • Overleden ‎26 januari 1965 te Oosterhout‎, 87 jaar
  • Begraven ‎29 januari 1965 te Zevenaar, is bijgezet in familiegraf.
  • Burgemeester van Raamsdonk in de periode 1908 – 1918.
  • Burgemeester van Oosterhout in de periode 1918 - 1943 en 1944 - 1945.


Ridder de van der Schueren studeerde af in de wijsgerige pedagogiek met als hoofdbijvakken psychologie en filosofie.
Na enige jaren werkzaam te zijn geweest op de afdeling beroepenstudie en -voorlichting op het ministerie van Sociale Zaken, en een hbo-opleiding voor jeugdconsulenten te hebben voltooid, was hij als zodanig jarenlang werkzaam op verschillende arbeidsbureaus.

Later stapte hij over naar het onderwijs en was eveneens jarenlang stafdocent aan de Hogeschool Haarlem in de vakken maatschappijleer, filosofie, psychologie en arbeidsmarktbeleid.
Intussen verdiepte hij zich in de theologie door grondige zelfstudie.

Zonder God geen mens

Deze persoonlijke ontwikkeling leidde uiteindelijk tot het boek ‘Zonder God geen mens’, waarin hij – vast gelovend in de goddelijke schepping – de grote overeenkomst wil aantonen tussen de mens en God.

Frits was in Oosterhout ook betrokken bij de oprichting van "Ostraholtum" een soort van gemeentearchief. [1]


Op initiatief van de burgemeester F.M.A.J. ridder de van der Schueren werd in december 1915 de Woningbouwvereniging Volksbelang opgericht.

Bron: Terry van Erp

Meer info: De van der Schueren

Samenvatting van zijn boek: [2]

  1. Hoe het allemaal begon 1938: Ostraholtum Op 7 juni 1938 overleed pastoor Peeters van de St. Jan. Hij was een verwoed verzamelaar van historische gegevens, met name over Oosterhout. Zijn opvolger, deken Jhr. Sasse van Ysselt, vond dat deze informatie niet verloren mocht gaan en toegankelijk moest zijn voor anderen. Hij benaderde burgemeester F.M.A.J. Ridder de van der Schueren, Mr. A. Baron van Oldeneel tot Oldenzeel, proost H. van Reeth van St. Catharinadal, dom R. Aliard van de Paulusabdij, P. Oomen van Laarhoven, A. de Neeff Vergroesen en Ir. B.P.J. Oomen. Op 12 september 1938 besloot dit gezelschap tot oprichting van een oudheidkundig genootschap onder de naam ´Ostraholtum´ onder voorzitterschap van pastoor Jhr. Sasse van Ysselt. De verzameling van pastoor Peeters werd ondergebracht ineen door de Wel Eerwaarde Heer Fick op de Heuvel beschikbaar gestelde kamer met de bedoeling deze uit te breiden. Een paar weken later schrijft de heer H. P.M. Schoenmakers, hoofd van de Sint Vincentiusschool aan de Zandheuvel (inderdaad, ons huidige onderkomen) over het te elitaire karakter van het bestuur om de interesse onder de bevolking op te wekken. Hoe lang het genootschap heeft bestaan is niet bekend, maar zeker niet langer dan enkele jaren. Volgens een vermelding in ´Het Stadsblad´ werd er door gebrek aan medewerking te weinig gerealiseerd.
  2. We leven thans (meer dan ooit) in een tijd van enorme geestelijke verwarring, maatschappelijke ontreddering en zedelijke verwildering. De vrucht van onze manier van leven. Gedreven door een ideologisch denken, dat alle delen van de wereld heeft besmet, wordt de eeuwige waarheid geweld aangedaan, en vervagen vaste waarden en normen. Dit ook méde onder invloed van de enorme technische ontwikkelingen, die de menselijke vooruitgang in een stroomversnelling hebben gebracht, waardoor alles mogelijk schijnt te zijn en niets meer onbereikbaar. Wat de mensheid een gevoel geeft van verregaande onafhankelijkheid. Alles is in verhoogd tempo veranderd. Niets schijnt meer vast te liggen. Oude zekerheden maken plaats voor een gevoel van onveiligheid en ongeborgenheid. Het hele maatschappelijke bestel verliest zijn vastheid. Losbandigheid, zedenbederf, geweld, terreur en moord vieren hoogtij. De ongelukkige jeugd zoekt bevrijding uit het hier en nu met drank, drugs en seks. God lijkt dood en de mensheid op drift! Maar God is niet dood! Hij leeft! En staat als een rots in de branding van alle onzekerheid!